KOMPOST

Hátborzongató jelek érkeztek a Marsról: csak éjszaka hallani őket

A tudósok szerint a jelenség megfejthető, az viszont rejtély, hogy miért csak éjjel lehet érzékelni.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A NASA Mars InSight leszállóegysége különös jeleket fogott a Marson. Feltehetőleg a bolygó mágneses tere bocsát ki impulzusokat éjszakánként– írja a Gizmodo. Egyes jelek két óráig is kitartanak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az InSight csapata az Európai Bolygótudományi Kongresszus és az Amerikai Csillagászati Társaság ülésein számolt be a friss eredményekről. A kutatók többek közt a Mars mágneses terére és a felszín alatti folyékony vízre vonatkozó adatokat ismertették.

A leszállóegység tavaly landolt a bolygón, fedélzetén több tudományos műszer is található. A Christopher Russell, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársa által vezetett csapat a magnetométer információit elemezte.

Az adatok alapján az InSight egy erős mágneses területnél érte el a felszínt, a mágneses mező pedig éjszakánként pulzál.

Egyes jelek két óráig is kitartanak, az erősebb impulzusok pedig észak felé keletkeznek. Maguk a jelek nem meglepők, az viszont annál inkább, hogy miért csak éjfél körül lehet fogni őket. A kutatók bíznak benne, hogy a további vizsgálatokkal magyarázatot találhatnak a furcsa jelenségre.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?