KOMPOST

Évtizedekig hallgatott róla az ezredes: ufók léptek a magyar légtérbe

Az egykori ezredes azóta könyvet is írt a találkozásról, amiből ráadásul több is volt karrierje során.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A 89 éves Knoll Gyula ezredes hosszú évekig titkolta, hogy Kaposvár légterében földönkívüliek űrrepülőgépével találkozott, mára azonban az ufóhívők közönségtalálkozóinak egyik hőse lett. A legendás vadászpilóta világszerte kutatja is a harmadik típusú találkozásokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Illusztráció

„Sosem felejtem el azt a napot: 1959. július 21-én éjfél előtt a MiG-17PF vadászgépemmel éjjeli őrjáratra küldtek Kaposvár fölé” – mesélte a Blikknek a nyugdíjas vadászpilóta.

„Taszárról startoltam, majd négyezer méter magasságban feltűnt, hogy keleti irányból egy fényes gömb közeledik. Megkérdeztem a rádión a fiúkat, ki van itt rajtam kívül... Hirtelen szemből olyan erős fény árasztotta el a kabinomat, mintha nappal lett volna. Majd az ismeretlen repülő a gépem felett elsuhanva Ausztria irányába továbbszállt” – mesélte az ezredes, akinek megparancsolták, hogy nézze meg mi az.

A pilóta megfordult, és gépével 900 kilométer/óra sebességgel közeledett a fénygömb felé. A lokátorral be akarta fogni, de a gömb a hangsebesség többszörösével távolodott, majd beleolvadt a csillagokba.

„Tudtam, csak ufó lehetett, mert ember ilyen gépet nem tud gyártani. Elhatároztam, minderről mélyen hallgatok, különben vége a karrieremnek... Visszafordultam a reptér felé, jelentettem, hogy a célpont eltűnt” – idézte fel az idős férfi.

A kaposvári pilóta alig egy évvel később a Kara-kum sivatagban lőgyakorlatot végzett, amikor újabb két ufóval találkozott: meghibásodott a gépe, az összes műszer leállt. Azt hitte, hogy meg fog halni, de a gép magához tért. Erről az esetről is mélyen hallgatott később.

Knoll Gyula számos kitüntetést kapott, nyugdíjasan pedig könyvet írt élményeiről.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?