ÉLETMÓDI

Nagyon durván megszívták a magyarok a tengerparti szállodában

A legtöbben még az ellenségeiknek se kívánnák, ami a párral történt. Ők csak ki akartak kapcsolódni, és ehhez képest mindenki legvadabb rémálmával találták szemben magukat...
  • Szerző:

Kétségbeesetten kért segítséget egy magyar pár egy online fórumon: éppen Bulgáriában nyaraltak, ahol is a háromcsillagos szállodában összemarták őket éjszaka az ágyi poloskák. Azt kérdezték a csoporttagoktól, vajon kérjék-e a szállodától a ruháik fertőtlenítését, vagy nem kell emiatt aggódni? A kommentek aztán egyáltalán nem voltak megnyugtatók.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kép illusztráció!

Az ágyi poloska fertőzöttség szinte minden nagyobb városban jelen van, így Budapesten is. Ez a szívós kártevő ugyanis hihetetlenül nehezen irtható, ha megtelepszik valahol, és nagyon könnyen megfertőzhetjük vele a lakásunkat. Nem csoda, hogy a kommentelők egyből azt írták a párnak, hogy vegyék komolyan a helyzetet, mert a ruháikkal akár haza is vihetik az élősködőket.

A kép illusztráció!

Bár leginkább a lakótelepeken terjedt el ez a kártevő, tömegszállásokon is felütheti a fejét, és sokszor még csak nem is a higiénia hiánya miatt jelenik meg. Használt kárpitos bútorokkal éppúgy hazavihető, mint poloskás szálláshelyről hazatérve a ruházaton. És ha egyszer megjelenik, a legtöbbször szinte kiirthatatlan.

Nem véletlen, hogy azt javasolták a párnak, hogy ha tehetik, a ruháikat csak zsákban vigyék be a lakásba, onnan pedig egyenesen a mosógépbe tegyék, és legalább hatvan fokon mossanak ki mindent. Attól ugyanis elpusztulnak a vérszívó rovarok.

Az ágyi poloska csak sötétségben aktív, nappal csak akkor találkozni vele, ha már borzasztóan elszaporodtak a lakásban. Az alvó ember által kibocsátott széndioxid alapján találja meg a táplálékforrást, és reggelre viszkető, több tucatnyi csípés jelzi a jelenlétét. A kellemetlen érzés mellett a poloskainvázió lelki terrort is jelent az áldozatra nézve, szakemberek szerint is hatalmas pszichés nyomást okoznak. Hogyne, hiszen a delikvens megszállottan keresi a bogarak fészkét, nem tud aludni a tudattól, hogy éjszaka vérszívók lepik el a testét, és emészti a tehetetlen düh, ami nagyon könnyen tartós szorongássá válhat…

Léteznek házi praktikák: teafaolaj, poloskairtó spray és az ágynemű lefagyasztása, de a rovarokat teljesen kiirtani ezekkel nem lehet. Ugyanis a matracban és egyéb rejtett helyeken élnek, oda petéznek, és csak az alvó embert támadják meg. Tehát hiába irtja ki a pórul járt károsult a kifejlett rovarokat, néhány hét múlva a kikelt utódok miatt újabb invázióra számíthat. Emiatt érdemes erre szakosodott cégekkel végeztetni az irtást, aminek az ára igencsak borsos...

Nem csoda, hogy a legtöbben elkerülni igyekeznek a fertőzöttséget. Ha felmerül a gyanú, hogy ahol látogatóban jártunk, fertőzött lehet, az utcai ruhát azonnal fertőtlenítsük, és csak alapos körültekintéssel vásároljunk kéz alól bútorokat, ruhaneműket.

 

És ezeket olvastad már?