KOMPOST

Valóra válik az Armageddon című film? Felénk száguld egy aszteroida

Egy kettős aszteroida kisebbik felét akarják űrhajóval eltéríteni.
  • Szerző: Ripost

A tervek szerint az amerikai űrhivatal (NASA) az Európai Űrügynökséggel (ESA) közösen indítja útnak az aszteroida eltérítésére szánt projektet, valamikor 2020 decembere és 2021 májusa között.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A NASA a Föld védelmében készítette el a DART-rendszert, aminek lényege, hogy egy, a Földet veszélyeztető aszteroidába egy hűtőszekrény méretű űrhajót vezetnének. Ez nem pusztítja el az objektumot, de a számítások szerint képes lehet éppen a megfelelő mértékben elmozdítani a pályájáról.

A Business Insider szerint a tervezett 2024-nél korábban, már 2022 októberben kipróbálhatják a DART-rendszert.

A NASA a Didymos nevű kettős aszteroida kisebbik, nagyjából 150 méteres változatát térítené el a pályájáról. A projektben az Európai Űrügynökség is részt vesz, amely a golyóként szolgáló űrhajó hajtóművét fejlesztette. Az eszköz útját az ESA Hera nevű űrhajója is elkíséri, amely az aszteroidáról gyűjt majd adatokat. Az ütközésnél ugyanakkor nem lesz ott.

A Herát két miniatűr műhold is elkíséri majd, ezek mérik például a gravitációs teret és az aszteroida szerkezetét. Ezek az aszteroidák körül keringenek majd, sőt, le is szállnak arra. Az ütközésre épített űrhajó lehet az első, ami teljesen magától célozná meg az aszteroidát és a becsapódás pontját.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?