KOMPOST

Kísérteties látvány: a Föld felé tart a rémisztő formájú égitest

Az aszteroida minden évben visszatér és a tudósok szerint a század későbbi részében közelebb is kerülhet hozzánk.
  • Szerző: Ripost

Koponya formájú aszteroida tart a föld felé, amely 2015. október 31-én már megközelítette egyszer bolygónkat. Most is visszatér, méghozzá idén november 11-én. Nem fog olyan közel jönni a bolygónkhoz mint például tavaly, 38,6 millió kilométerre suhan el tőlünk.

Az objektum egyébként csak a maradványa egy üstökösnek, amelyet a Nap szakított szét és már évmilliók óta a csillagunk körül kering. A Halloween-aszteroida valószínűleg eredetileg vizet is tartalmazott, de a Nap hője elpárologtatta róla, ami azt jelenti, hogy az égitest már „halott” – írja a Metro.

A különös aszteroidát 2015 októberében fedezték fel, amikor ugyancsak elhaladt a Föld mellett. Mivel halloween táján történt, és az aszteroida koponya-formája is adta magát, Halloween-aszteroidának kezdték becézni. Tudományos megnevezése 2015 TB145.

625 és 700 méter között változik a szélessége és, három-négy óránként átfordul, és rendszerint a Mars és a Jupiter környezetében kering. Feltételezhetően korábban üstökös volt. Az aszteroida sötét, a szakértők szerint csak 5-6 százalék napfényt ver vissza.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kívül roppanós, belül puha habcsók
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?