KOMPOST

Jézus reinkarnációjának hitte magát az orosz szektavezér, a kommandósok letartóztatták

Sergei Torop egy Nap Város nevű, illegális település vezetője volt a szibériai vadon közepén, a civilizációtól távol. Saját bevallása szerint azért küldte őt Isten a földre, hogy megírja a Biblia folytatását.

Az orosz különleges alakulatok egyik egysége helikopterekkel rajtarajtaütött és elfogta Szibériában Sergei Torop szektavezért, aki Jézus Krisztus reinkarnációjának képzelte magát és egy mindentől elzárt, 5000 fős fanatikus közösséget vezetett – írja a helyi sajtóra hivatkozva a Daily Mail internetes kiadása.

A Daily Mail beszámolója szerint Sergei Torop (más néven: Vissarin) korábban a Vörös Hadseregben szolgált, a rendszerváltás után pedig közlekedési rendőrként, valamint rockzenészként is tevékenykedett. A jelenleg 59 éves éves férfi 2015 magasságában kitalálta, hogy ő Jézus Krisztus reinkarnációja, ráadásul a tévképzetét megideologizálva, egy szektát szervezett maga köré, majd pár száz emberrel elvonult a szibériai Krasznojarszk határterület Kuraginói nevű járásába, a vadonba. Itt egy települést alapított „Nap Város” néven, ahol az évek alatt több ezer főre dagadt a fanatikus híveinek száma.

A szekta egy ideig háborítatlanul működött a civilizációtól elzártan a vadonban, csakhogy az orosz hírszerzés jelentése szerint a „közösségben rendszeres volt a pszichológiai és fizikai erőszak, ami sokaknál súlyos egészségkárosodást eredményezett.” A kormány pedig nemrég úgy döntött, hogy véget vet az őrületnek...

A szekta felszámolását, valamint Sergei Torop őrizetbevételét a Vlagyimir Putyin közvetlen irányítása alatt álló Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB), valamint az orosz nemzeti gárda közösen hajtotta végre. Az akcióról több videó is megjelent a nagy közösségi oldalakon. A felvételeken jól látszik, hogy az orosz rendfenntartó erők ellentmondást nem tűrő határozottsággal tették a dolgukat.

„50 katona érkezett a helyszínre helikopterekkel és páncélozott harci járművekkel. Sergei Torpot bilincsben, helikopterrel szállították el a helyszínről” – fogalmazott a sajtónak Alekszandr Staroverov helyi lakos, aki nem tudta megmondani, hogy szekta tagjaival miként jártak el rendfenntartó erők.

Három évvel ezelőtt egyébként Sergei interjút adott a BBC-nek, melyben részletesen beszámolt az általa vezetett szekta tevékenységéről. Elmondása szerint ekkor körülbelül 90 család tartózkodott Nap Városban, akik a Biblia tanítása szerint életek. A nőket arra tanították, hogy nem egyenrangúak a férfiakkal, és az életben az egyetlen feladatuk, hogy a férjüket kiszolgálják. Sergei, akinek két felesége és hat gyermeke van, azt mondta a brit közszolgálati médiumnak, hogy végső célja: a Bibilia folytatásának megírása.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?