KOMPOST

Döbbenetes felfedezés a kutatóktól, ez lehet a halál előjele

Idős embereket figyeltek meg, akik közül sokan látszólag egészségesek voltak.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A kutatók megállapították, hogy az időseknél a gyengülő szaglóképesség rengeteg mindent elárul – derült ki az Annals of Internal Medicine tudományos magazinban megjelent tanulmányból. A Michigan Állami Egyetem kutatói éveken keresztül figyeltek meg idős embereket, és vizsgálták meg azt, hogy milyen összefüggés van a szaglás és aközött, hogy milyen sokáig éltek.A kutatás során 3000, 70-79 éves felnőttet vizsgáltak meg, az első kérdőívet és egészségügyi vizsgálatot még 1997-ben és 1998-ban készítették el. A résztvevők közül 2300-an csináltak szaglástesztet is. Legközelebb 2014-ben végezték el a teszteket: megfigyelték, ki milyen egészségi állapotban van, és ki az, aki már elhunyt az első vizsgálat óta.

A kutatók megállapították, hogy azok, akiknek az első vizsgálatok idején rosszabb volt a szaglásuk, 46 százalékkal nagyobb eséllyel hunytak el a 2014-es megfigyelés idejére. Ennek egy kis része összefüggött azzal, hogy a megfigyelt idősek Parkinson-kórtól szenvedtek, demenciájuk volt, vagy akaratlanul sokat fogytak, ugyanis ezek mindegyike járhat csökkent szaglóképességgel.

A látszólag egészséges embereknél is párhuzamot vontak a rosszabb szaglás és a korábbi halálozás között – bár kutatók megjegyezték, hogy valószínűleg itt olyan betegségek is szerepet játszhattak, amelyeket nem diagnosztizáltak, mégis járhatnak szaglásvesztéssel.

A 13 év alatt a vizsgált emberek közül 1200-an hunytak el, a rossz szaglással rendelkezőknek 46 százalékkal nagyobb volt az esélyük az elhalálozásra 10 éven belül. A kutatók kijelentették, hogy a szaglás elvesztésének kezdete olyan egészségügyi problémákat jelölhet, amelyeket addig még nem vettek észre az orvosok.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?