KOMPOST

Most közölték a tudósok: hátborzongató magyarázata van, miért sikolt a múmia

Közel 140 éve izgatta a tudósokat a sikoltó múmia rejtélye.
címkék:
  • Szerző: Ripost

1881-ben bukkantak a Nílus Luxorral szemközti partján, Deir el-Bahariban egy nyitott szájú múmiára. A sikoltó múmia titkát azóta számtalan kutatócsapat próbálta megfejteni. A legújabb kutatások viszont úgy tűnik, megoldották a 140 éves rejtélyt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Eddig két sikoltó múmiát ismerünk. Az egyik, amelyről a is írt, III. Ramszesz fia, Pentawere volt, akit szintén nyitott szájjal találtak meg. A hercegnek azért kellett meghalni, mert belekeveredett az apja elleni összeesküvésbe. Egyes tudósok szerint élve eltemették, mások szerint öngyilkosságra kényszerítették, majd hányaveti módon mumifikálták.

A női múmiát Meritanum néven tartják számon, bár az egyiptológusok nem biztosak benne, hogy a sírban talált feliratokon talált név valóban az elhunythoz tartozott-e. Ettől még hercegnőként hivatkoznak a nőre.

Az új kutatócsoport Meritanumot CT-vizsgálatnak vetette alá. Arra voltak kíváncsiak, hogy a nyitott száj vajon a mumifikálás módjával függ-e össze – írta a Daily Star. Végül kiderült, hogy ez a feltevés nem helytálló, az viszont tény, hogy neki sem minden szervét távolították el. Így a szíve például megmaradt.


A vizsgálat pedig kimutatta, hogy a hercegnő szívinfarktusban vesztette életét. Az arckifejezést az magyarázza, hogy a hercegnőre halála után órákkal találtak csak rá, amikorra beállt a hullamerevség állapota – mondta a projekten dolgozó egyiptológus, Dr. Zahi Hawass.

„Feltételezzük, hogy a balzsamozók azelőtt mumifikálták a „sikoltó nő” holttestét, hogy az bomlásnak indult vagy elernyedt volna. A balzsamozók ezért képtelenek voltak zárt állapotban tartani az elhunyt száját vagy elfektetni, amint az más múmiák esetében szokás volt – ez magyarázhatja az arckifejezést és a testtartást” – magyarázta Dr. Zahi Hawass.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kívül roppanós, belül puha habcsók
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?