KOMPOST

Most közölték a tudósok: hátborzongató dologra bukkantak az űrben

A Jupiter egyik holdja igazi különlegesség a Naprendszerben.
  • Szerző: Ripost

A csillagászokat mindig is izgalommal töltötte el a Jupiter Ió holdja, amelyet olyan erős vulkanizmus jellemez, ami más égitestre nem jellemző a Naprendszerben. 

A kaliforniai műegyetem (CalTech) tudósai öt éven át figyelték meg a holdat, az erről készült összesített eredményt pedig nemrég tették közzé.

Az eredmény pedig igen érdekes. Az infravörös képekből kiderült, hogy téves a tudósok eddigi feltételezése. Ugyanis a legerősebb kitörések az égitest északi féltekéjén figyelhetők meg.

Katherine de Kleer, a CalTech tudósa a Gizmodónak úgy nyilatkozott, ha általánosságban véve szeretnénk megérteni a vulkáni tevékenységeket, akkor el kell vonatkoztatnunk azoktól a dolgoktól, amiket a Földön tapasztalunk. Erre ad remek lehetőséget az Ió.

A megfigyelések szerint a vulkánok nem annyira véletlenszerűen találhatók meg a hold felszínén, ahogy azt eddig gondoltuk. A pólusok felé például kevesebb figyelhető meg, ahogy a Jupiter felé néző oldalon is kevesebb van. Az Ió ugyanis ebből a szempontból olyan, mint a mi Holdunk: mindig ugyanaz az oldala látható a Jupiterről.

A tudósok több új kitörést fedeztek fel, a mind közül a legerősebbnek tartott Loki Patera pedig összesen 113 alkalommal "villant" fel.

A kitörések nagyjából 537 Celsius-fokosak, a legerősebbek pedig mindig a holdnak azon az oldalán történtek, amely a Jupitertől távolabb volt. Ennek ellenére a két oldalon található kitörések összesítve nagyjából azonos energiával bírtak.

Az Ió legerősebb vulkánját, a Loki Paterát a mostani megfigyelések előtt is vizsgálták a tudósok, így arról már egészen 1987-től kezdve vannak adatok. Ezek alapján az aktivitás a hold pályájával változik. Bár a bolygót mindig 1,77 nap alatt kerüli meg, a pályaorientációja 480 naponként változik. Mindez arra utal, hogy a vulkáni tevékenység a Jupiter gravitációs vonzásához kapcsolódik.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?