KOMPOST

Most jelentették be a tudósok: hátborzongató bibliai leletre bukkantak

Elméletileg megtalálták azt a falut, melyet Jézus elátkozott.
  • Szerző: Ripost

A régészek úgy gondolják, hogy a bibliai falu, Betszaida romjait találták meg. Ez a halászfalu több okból is szerepelt az Újszövetségben: egyrészt innen származott Fülöp, András, Péter és valószínűleg János és Jakab apostol is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Másrészt ez volt az egyik település, amit Jézus elátkozott Máté evangéliuma szerint. Jézus azért dühödött fel, mert két csodát is tett itt: visszaadta egy vak látását és tömegeket etetett meg 5 kenyérrel és 2 hallal. A falu népe mégsem tartott bűnbánatot. Ekkor figyelmeztette őket Jézus, hogy rosszabb sorsuk lesz, mint Szodomának.

A falut a földig rombolták, ám úgy tűnik, 32 évnyi ásatás után sikerült megtalálni a romokat. Dr. Arav, a Nebraskai Egyetem professzora úgy véli, kétség sincs afelől, hogy a Golan-hegységben található ásatási hely, Et-Tell megegyezik a bibliai Betszaidával.


„Az Et-Tellben található bizonyítékok és a bibliai utalások nemcsak engem, hanem egy megbízható szakértői csoportot is meggyőztek arról, hogy megtaláltuk az elátkozott falu romjait” – nyilatkozta Dr. Arav, aki Titus Flavius Josephus, római történész írásaira is hivatkozott, hogy bebizonyítsa, igaza van. „Josephus szerint a falu Golan közelében volt egykor, nem messze a Jordán-folyó torkolatától, ez pedig azt jelenti, hogy jó helyen keresgélünk„.

A professzor kiemeli azt is, hogy a Josephustól származó források alapján a falu később Augustus felesége után a Julias nevet kapta, ezt pedig alátámasztja az, hogy az Et-Tellnél a kutatócsoport éppen egy olyan templomot fedeztek fel, amit az uralkodó feleségének ajánlottak.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?