KOMPOST

Ez a trükkje a meztelen fotókkal zsarolóknak: szinte bárki áldozatul eshet nekik

Rengeteg pénzt szednek ki az áldozataikból a csalók. Mutatjuk, milyen módszereket alkalmaznak a bűnözők és hogyan védekezhetünk ellenük.
  • Szerző: Ripost

Egyre gyakoribbak az intim, meztelen képpel való visszaélések. Egy szlovákiai kerületben egy csaló közel 100 ezer eurót zsebelt be az áldozataitól a helyi rendőrség szerint.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A nők után most a férfiak kerültek a célkeresztbe, akiket a közösségi oldalakon, randiappokon szólítanak meg csinos lányok és ismerkedni kezdenek velük – írja rendőrségi forrásokra hivatkozva az ÚjSzó.

Pár üzenetváltás után a lányok ráveszik a pasikat, hogy intim képeket küldjenek nekik. A teremtés koronáinak többnyire több sem kell, kapva kapnak az alkalmon – vesztükre.

A bűnözők a begyűjtött képekkel ugyanis megzsarolják az intim együttlétben reménykedőket, akiken akár több tízezer eurót is kereshetnek. Egy áldozat nem kevesebb, mint 18 ezer eurót fizetett, hogy békén hagyják őt. Ám sokszor a pénz kifizetése sem garancia a nyugalomra, a zsarolók újra és újra felbukkanhatnak, hogy fizessen az áldozat – tájékoztatott a szlovák rendőrség.

meztelen képpel

Fotó: Pixabay

A rendőrség elárulta, a csalók nem valós, csupán netről leszedett képeket használnak, a csevegést irányítják a potenciális áldozatoktól kapott képeket pedig elmentik. Ha megvan a kompromittáló fénykép, akkor következik a meztelen képpel törénő zsarolás. A módszerekben vannak ugyan eltérések, de mindig egy a lényeg: pénzt kicsalni az áldozatból.

Van például zsaroló, aki bedurvul. Azt állítja, hogy a lány, akinek küldték nem felnőttkorú és a szülei a rendőrséghez akarnak fordulni, így veszi rá áldozatát a „kártérítés” megfizetésére. Másokat azzal zsarolnak, hogy nyilvánosságra hozzák a fényképeiket. Sőt, olyan is előfordult, hogy a zsaroló rendőrnek adta ki magát, azt állítva, hogy pénz ellenében a sértett visszavonja a feljelentést...

A rendőrség arra kéri az internetezőket, mindig legyenek óvatosak, és sose bízzanak meg idegenekben az online térben. Egy hasznos tanács: ha intim fotót készítünk, amelyet neten küldenénk tovább, akkor ügyeljünk arra, hogy a képeken sose legyen látható az arcunk, ezzel jelentősen csökkenthető ugyanis a zsarolás esélye.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?