KOMPOST

Nőnapra készül a világ legfiatalabb dédije, nagyinak sem mondanánk a kora alapján

A világ legfiatalabb nagymamája egy romániai nő, az édesanyja pedig minden bizonnyal a legfiatalabb dédi. Nem hiszed el, hány évesek!
  • Szerző: Ripost

A legfiatalabb dédi lett egy romániai nő, miután a lánya elnyerte a legfiatalabb nagymama címet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rifca Stanescu a romániai Vaslui megyében él. Ő a világ legfiatalabb nagymamája, mindössze 23 éves. A nő 12 évesen szülte az első lányát, aki nála is fiatalabbként lett anyuka. A lánya 11 évesen szült, ezzel Rifca lett a világ legfiatalabb nagymamája – írja a Transindex.

A rekordot előtte egy nagy-britanniai nő tartotta, ő 26 évesen lett nagymama.

legfiatalabb dédi

A kép illusztráció /pixabay

A Vaslui-i családban nem ez volt az egyetlen rekord. A legfiatalabb nagymama édesanyja mindössze 40 éves volt, amikor a lánya nagymama lett, így ő a világ legfiatalabb dédije.

A család olyan közösségben él, ahol a lányokat fiatalon házasítják. Annak ellenére, hogy tilos a gyermekházasság, a roma közösségekben ez gyakori. Hivatalosan 16 éves kor fölött házasodnak össze, de hamarabb a férjük családjához költöznek.

Az Európai Unió tagállamai között a tizenéves anyák tekintetében Bulgária után Románia áll a második helyen. A fiatal anyák olyan családokból jönnek, ahol nagy a szegénység és nincs hozzáférésük minőségi és rendszeres orvosi szolgáltatásokhoz. Ennek pedig gyakran súlyos és visszafordíthatatlan következményei lehetnek: koraszülés, magas csecsemőhalandóság, a gyermekek által felnevelt gyermekek jelensége, nagyon rossz társadalmi-gazdasági körülmények. 2018-ban Románia az első helyen állt a kiskorú anyák számát tekintve Európában.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?