KOMPOST

Hihetetlen felfedezést tettek a kutatók: a Napnak volt egy ikertestvére

A Harvard asztrofizikusai szerint két csillag lehetett a naprendszerünkben.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A Harvard egyetem tudósai egy meglepő elmélettel álltak elő: kutatásaik szerint a Napnak volt egy ikertestvére, amely letért a pályájáról, és most a Tejútrendszerben „bolyong”.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kutatók már régóta próbálták megfejteni azt az anomáliát, hogyan lehet a Neptunon túli terület olyan zsúfolt, hiszen ez sehogyan sem illeszkedett abba a modellbe, amit a galaxis keletkezéséről felállítottak.

Fotó: Pixabay

A kutatások a Naprendszer külső tartományában lévő Oort-felhőben egy potenciális bolygó jelenlétére mutatnak, amelynek gravitációs ereje miatt űrszemét képződik. A kérdés az, hogyan jött létre az Oort-felhő törmeléke?

Épp ezért gondolják úgy a kutatók, hogy a Napnak lehetett egy ikertestvére, amely segített a csillagnak, hogy bevonzza a bolygókat. A Napnak egyedül ugyanis nem lett volna akkora gravitációs ereje, hogy ezt véghezvigye.

A második csillag viszont elhagyta a pályáját, ám a nyoma még mindig észlelhető az Oort-felhőben, amelynek gömb alakját is a csillag létezésével magyarázzák.

Azt azonban leszögezték a tudósok, hogy ha volt is ikre a Napnak, azt sosem találják meg a Tejútrendszerben, mert azóta rengeteget változott és mozgott – írta a Daily Star.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?