KOMPOST

Hátborzongató, mit műveltek a tudósok: életképes ember-egér hibridet teremtettek

Az eddigi legtöbb emberi sejtet tartalmazó egérembriót hozták létre amerikai kutatók.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az eddig elért legmagasabb arányban, négy százalékban emberi sejteket tartalmazó egérembriót hoztak létre a New York-i Állami Egyetem buffalói campusának biológusai, akiknek eredményei segíthetik a beültethető emberi szervek növesztésére irányuló kutatásokat.

Az ember-egér kimérák esetében a korábban elért legmagasabb emberisejt-arány mindössze nagyjából 0,1 százalék volt – olvasható a New Scientist című tudományos hírportálon.

Fotó: Pixabay

Jian Feng és kollégái 3,5 napos egér blasztocisztákba (hólyagcsíra állapotban lévő sejtegyüttes) juttattak be 10-12 emberi őssejtet, amelyek aztán több különböző szövet – egyebek között szem, máj és vörösvérsejtek – kialakulásába is bekapcsolódtak a fejlődő egérembriókban.

Az egyik embrió esetében az emberi sejtek aránya elérte majdnem a 4 százalékot. Az emberisejt-arány valószínűleg eltérő volt az egyes szövetek között, de a kutatók ezt külön nem vizsgálták.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az egér-ember kimérák létrehozását célzó próbálkozások azért nem túl sikeresek, mert az emberi őssejtek egy előrehaladottabb, primed (aktivált) állapotban, míg az egér őssejtek naiv állapotban vannak.

A szakember szerint a sikerük egyik oka az volt, hogy az illetékes etikai bizottság engedélyezte számukra, hogy 17 napig – a korábbi tanulmányok többségéhez képest egy héttel tovább – életben tartsák az embriókat.

Az ilyen típusú kimérákat ennél tovább nem hagyják fejlődni, azon aggály miatt, hogy „emberibbek” a normális egereknél.

Feng szerint ez egy megalapozott aggály, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a gazdaembrió határozza meg, hogy mivé fejlődik egy kiméra. A szakember szerint ha például patkánysejteket adnak egy egérembrióhoz, akkor abból egér fejlődik és nem valamiféle keveréke a két fajnak.

„Nem az agyban lévő emberi őssejtek aránya számít, hanem az, hogy miként kapcsolódnak” – jegyezte meg Feng.

címkék:
És ezeket olvastad már?