KOMPOST

Gyomorforgató: tartósított magzatokkal, emberi maradványokkal kereskednek a Facebookon

Gyerekmúmia, tartósított embriók, koponyák – hátborzongató, mi mindent lehet venni a Facebookon.
  • Szerző: Ripost

A Live Science megdöbbentő eseteket tárt fel. Kiderült, hogy a Facebookon több csoportban is emberi maradványokkal kereskednek.

Az erre szakosodott privát Facebook-csoportokban a koponyák mellett a magzatok, csecsemők és gyermekek maradványai iránt is van kereslet, a tagok ritkán részletezik, hogy milyen céllal akarnak vásárolni. A Live Science által azonosított egyik legdrágább tétel egy gyermek múmiája volt, ezt 11 ezer euróért kínálták. Az eladó azt írta, a hatéves gyermek az 1700-as években halt meg, állítása szerint a maradvány nem fosztogatás révén került hozzá.


A hasonló csoportokban tinédzserek csontjait, folyadékban konzervált magzatokat, illetve emberi maradványokból készült tárgyakat, például csontkéseket is találni. A kínálók csak a legritkább esetben tudják igazolni a maradványok eredetét.

Bár a Facebook elvileg tiltja az emberi maradványokkal való kereskedelmet, az irányelvet a gyakorlatban nem mindig érvényesítik. A Live Science az Instagramon is talált csontokat és testrészeket kínáló profilokat, ezek egy részét azonban az utóbbi időkben törölték. Az is kiderült, hogy sokan otthoni dísznek vásárolják meg a maradványokat. A privát csoportokban több olyan kép is van, melyeken a csontok szekrényeken vagy íróasztalokon láthatóak, de olyan felhasználó is akadt, aki koponyákat alakított virágtartóvá.

A szakértők szerint a Facebooknak szigorításokat kellene bevezetnie, hogy orvosolja a problémát. Gretchen Peters, az Alliance to Counter Crime Online nevű szervezet alapítója úgy véli, a közösségi oldalon zajló kereskedelmet a kormányoknak is szabályozniuk kell.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?