BIZARR

Sokkot kaptak a kutatók: különös égitestet fedeztek fel az űrben

Nem akartak hinni a saját szemüknek a csillagászok, amikor megpillantották a különleges égitestet. Az aszteroida alakja mindenkit ledöbbentett.
  • Szerző: Ripost

Egy bizarr aszteroidát fedeztek fel a NASA kutatói, ám kiderült, nem először közelítette meg a bolygónkat.

Korábban, még 1880-ban észlelt objektum a Mars és a Jupiter között helyezkedik el. Főként fémek alkotják az összetételét, körülbelül 270 kilométer hosszú és 93 kilométer széles. Különlegességét pedig az alakja adja, hiszen első pillantásra egy hatalmas kutyacsontra hasonlít.

Ám nevét mégsem erről kapta, érdekes módon Kleopátra névre keresztelték a vicces alakú hatalmas égitestet. Mindezt azért, mert rendkívüli módon két holdja is van, amik körülötte keringenek.

Ezeket a kisebb holdakat 2008-ban tudták megfigyelni a csillagászok és Kleopátra királynő gyermekeiről nevezték el azokat, mint AlexHelios és CleoSelene.

A kutatás vezető szerzője, Dr. Franck Marchis, a kaliforniai Mountain View-ban működő SETI Intézet munkatársa elmondta: „A Kleopatra valóban egyedülálló égitest a Naprendszerünkben.”

„A tudomány rengeteget fejlődik, a furcsa kiugró eredmények tanulmányozásának köszönhetően. Azt hiszem, a Kleopatra is egy ilyen, és ennek az összetett, többszörös aszteroida rendszernek a megértése segíthet abban, hogy többet tudjunk meg a Naprendszerünkről” – tette hozzá a professzor.

A Kleopátra nagyjából 125 millió mérföldre van a Föld bolygótól. A megfigyelések minden eddiginél pontosabban azonosítják méreteit és tömegét, amelyekből az is kiderült, hogyan alakultak ki holdjai.

A Kleopatra feltehetően két aszteroida hihetetlenül heves ütközésének maradványa, amely nem tört össze teljesen és nem oszlott szét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?