BIZARR

Kísérteties hajóroncsra bukkantak, a legénység szörnyű dolgot tett

A hajó még a XIX. században süllyedt el a Jeges-tengeren, miután a jég fogságába esett.
  • Szerző: Ripost

A tenger mélyén bukkantak egy hajóroncsra, amely hátborzongató titkot őriz. A legénység ugyanis egymás húsát ette, hogy ne haljon éhen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az északi sarkvidéket kutató ARF alapítvány 2016. szeptember 12-én bejelentette, hogy megtalálták a roncsot 92 kilométerre, délre attól a ponttól, ahol az Erebus nevû brit hajóval együtt nyoma veszett.MTI/EPA/Ryan Harris

A HMS Terror hajó roncsait 170 évvel azután találták meg és mutatták be, hogy a legénység elveszett.

A Terror és az Erebus nevű hajók 1845. május 19-én indultak Angliából és ugyanezen év augusztusában látták őket utoljára a Baffin-öbölben. Az expedíció fő célja az északnyugati átjáró felkutatása és földmágnesességi mérések elvégzése volt.

A mélytengeri búvárok le is fotózták a XIX. századi brit hajó roncsait, amelyet a jég ejtett csapdába, majd roppantott össze. A legénység nagy része azután halt meg, miután Jeges-tengeren rekedt hajóról elindultak délnek a szárazföld felé a sivár és járhatatlanul feltorlódott jégmezőn. Felszereléseiket és élelmiszerüket egy csónakon vonszolták maguk után.

Az eltűnt hajókat és legénységüket évtizedeken át keresték a kitűzött busás jutalom fejében a kalandorok.

A roncsokat 2016-ban fedezték fel, de csak most sikerült közeli fotókat készíteni róla. A képeken edények és palackok találhatók, a mindennapi élet kellékei.

Egy 1866-os kutatóexpedíció eredményei erősítették meg azt az információit, hogy az visszaúton a legénység valamennyi tagja meghalt fagyás, skorbut és éhezés következtében.

Miután a sírokat is megtalálták, a későbbi (1980-as évekbeli) exhumálások során kiderült, hogy az élelmiszer tartalékukat jelentő konzervek rosszul voltak leforrasztva és a legénység ólommérgezést és bakteriális fertőzéseket (botulizmust) kapott. A helyi eszkimók elbeszélése szerint a matrózok végül kannibalizmusra fanyalodtak, amit a megmaradt csontvázakon talált vágásnyomok is megerősítenek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?