BIZARR

Ismeretlen vírusokat olvasztottak ki, a kutatókat is meglepte az eredmény

A gleccserek ősi titkokat rejtenek, így az egykor pusztító vírusokat is meg lehet ismerni belőlük.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Szakértők egy csoportja a Tibeti-fennsík északnyugati részén fekvő Gulija-gleccserhez utazott 2015-ben. A kutatók célja az volt, hogy a 15 ezer éves jégbe fúrva ősi vírusokat keressenek. A csapat a közelmúltban számolt be a vizsgálat eredményeiről – írja az IFLScience.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk csak illusztráció.
Fotó: Pixabay

A szakértők összesen 33 vírusnemzetséget találtak a mintákban, ezek közül 28-at eddig nem ismert a tudomány.

A kutatók már a XX. század eleje óta analizálják az ősi jégdarabokban elraktározódott mikroorganizmusokat, de az ilyen vizsgálatok igazán csak az 1980-1990-es években váltak gyakorivá. A hasonló elemzéseknél a problémát az jelenti, hogy meglehetősen nehéz tisztán tartani a mintákat.

A mostani vizsgálatban a 2015-ös mellett 1992-ben beszerzett jégdarabokat is analizáltak, a szakértők pedig egy speciális eljárással, csak a minták belsejét elemezték, hogy elkerüljék a szennyeződéseket. A két jégmagban eltérő mikroorganizmusokat találtak, ez arra utal, hogy a különböző klimatikus körülmények között eltérő vírusok szaporodtak.

A szakértők szerint kiemelten fontos az ősi mikroorganizmusok tanulmányozása, hiszen nem tudni, hogy a globális felmelegedés hatására milyen potenciálisan veszélyes vírusok szabadulhatnak ki a jég fogságából.

címkék:
És ezeket olvastad már?