BIZARR

Figyelmeztet a NASA: egy hatalmas aszteroida veszélyesen közel kerül a Földhöz

Egy potenciálisan veszélyes aszteroida fogja megközelíteni a Földet szombaton.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egy potenciálisan veszélyes aszteroidára figyelmeztetnek a NASA tudósai. A csillagászok mérései alapján a világ legmagasabb felhőkarcolójánál, a Burj Khalifa épületénél is nagyobb aszteroida tart a Föld felé.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A 1,4 km széles szikla, ami éppen felénk robog az űrben szemléletesen négy és félszer nagyobb, mint az Eiffel-torony és háromszor akkora, mint az Empire State Building.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A 2016 AJ193 nevű űrkőzet a megfigyelések szerint 58 538,137 km/órás sebességgel száguld az űrben. A szakértők szerint augusztus 21-én fogja elérni bolygónkat.

Az űrkutatók már évek óta figyelik a 2016 AJ193-at, amióta 2016 januárjában a hawaii Haleakala Obszervatóriumban működő Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) berendezés először észlelte.

Az aszteroida 5,9 évente közelíti meg a Napot, ezen találkozáskor pedig a Föld pályáját is érinti. Ám ez idáig mindig szerencsésen elkanyarodott a Jupiter irányba. A NASA tudósai most is arra számítanak, hogy kb. 341 km-re fog elhaladni a Föld mellett.

Szombaton a 2016 AJ193 olyan közel kerül a Földhöz, amihez foghatóra már 65 éve nem volt példa - írja a Daily Star.

Az aszteroida egyike annak a 26 000-nek, amelyet a NASA nyomon követ, és egyike annak a mintegy 1000-nek, amelyet potenciálisan veszélyesnek tartanak.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?