BIZARR

Elsápadtak a tudósok: Durva, mit találtak egy görög barlangban

A felfedezés az egész emberiségre hatással van.
  • Szerző: Doris

Elképesztő leletet rejtett a Görögország déli részén található Apidima barlang, a tudósok alig hittek a szemüknek.

Egy emberi koponyára bukkantak, amiről hamar kiderült, hogy a világ legősibb emberi, Homo sapiens koponyája, leszámítva az Afrikában találtat. A felfedezés alapvetően változtatja meg az evolúcióról alkotott elképzeléseket, alátámasztja ugyanis azt a teóriát, miszerint a modern ember jóval korábban hagyta el Afrikát és 150 ezer évvel korábban érkezhetett Európába az eddig véltnél - írja a Daily Star, de az MTI is beszámolt a leletről.

A koponyát az 1970-es években találták egy barlangban, később az Athéni Egyetem múzeumában őrizték. Sérült részeit virtuálisan rekonstruálták és korát mintegy 210 ezer évben határozták meg. Bizonyos jellemzői, például a kerek nyakszirt miatt a Homo sapiens egy korai formájaként azonosították. Így ez a valaha Afrikán kívül talált legrégebbi modern kori ember koponya - állapították meg.

Faysal Bibi, a berlini Természettudományi Múzeum munkatársa szerint a kutatási eredmények illeszkednek az elmúlt évek felfedezéseinek sorába, amelyek által a Homo sapiens története mind régebbinek és összetettebbnek tűnik.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?