BIZARR

Bejelentették a tudósok: megtalálhatták a következő Föld bolygót

A NASA tudósai felfedeztek egy olyan bolygót, amin akár az élet is kialakulhatott.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A NASA űrszondája Föld-szerű exobolygót azonosított egy 100 fényévre fekvő rendszerben. Az égitest különlegessége, hogy csillaga, a TOI 700 lakható zónájában kering, tehát elvileg az élet is kialakulhatott rajta. Hasonló objektumot még nem talált a szonda.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A TOI 700 d a Földnél 20 százalékkal nagyobb, és 37 nap alatt kerüli meg csillagát. A rendszerben további három bolygó fekszik, de egyik sem a lakható zónában.

A szonda az égbolt egy-egy szeletét 27 napig vizsgálja. Az űreszköz a csillagok fényingadozását elemzi, ez ugyanis arra utalhat, hogy az adott objektum előtt exobolygók haladnak el. A kutatás egyik fő célja az, hogy a közeli csillagoknál mutasson ki Föld-szerű bolygókat, hiszen ezeket a rendszereket a Földről is viszonylag könnyű vizsgálni.

A szakértők először helytelen becslést adtak a TOI 700 méreteire, és jóval nagyobbnak gondolták. Később pontosították az adatokat, és ekkor derült ki, hogy a törpecsillag mellett egy Föld-szerű égitest is kering.

A szakértők célja az, hogy idővel az exobolygó légkörét is elemezzék. Egyelőre a csapat csak modellek segítségével tanulmányozta az objektum lehetséges atmoszféráját – számolt be a NASA.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?