BIZARR

Az orvosok sem hittek a szemüknek: ezt műtötték ki a férfi agyából

Tíz évig fájt a texasi férfi feje, mire kiderült, hogy mi is a probléma pontosan.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egy texasi férfi éveken át tapasztalt fejfájásokat, melyek időnként olyan súlyosak voltak, hogy hányáshoz vezettek – írja az IFLScience. Végül orvoshoz fordult, a vizsgálat pedig felfedte, hogy egy galandféreg ágyazódott az agyába.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk csak illusztráció.
Fotó: Pixabay

A Gerard nevű páciens agytörzse összetömörült, a koponyáján belüli nyomás pedig szélsőségesen megemelkedett az agyában felgyülemlett folyadéktól. A szakértők szerint életveszélyes állapotban volt, ezért megműtötték. Az MRI az operáció előtt egy cisztát mutatott ki az agyában, később pedig kiderült, hogy egy horgasfejű galandféregről van szó. A parazita tíz éven át élt a férfi agyában.

Az efféle élősködők általában szennyezett étel vagy víz elfogyasztásával kerülnek a szervezetbe. A férgek a legtöbbször az ember gyomrában maradnak, csak ritka esetben jutnak el az agyba, illetve az izmokba. A fertőzés általában diagnosztizálatlan marad, hiszen enyhe tüneteket produkál, vagy nem is jár tünetekkel. A Gerard agyában talált élősködő 4-5 centiméteres volt.

Az orvosok szerint a hasonló fertőzés megelőzhető az ételek megfelelő elkészítésével, a higiéniára pedig különösen oda kell figyelni az olyan, a paraziták által érintett országokban, mint Mexikóban és Indiában.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?