BIZARR

A tudósok is beleborzongtak, emberi fogakból készült ékszert találtak

A fogak át voltak fúrva, és feltehetően medálként viselték azokat a kőkorszakban.
  • Szerző: Ripost

Újkőkori, átfúrt emberi fogakat azonosítottak Törökországban – írja a Gizmodo. A szakértők szerint a fogakat medálként viselhették.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kőkorszaki emberek gyakran hoztak létre díszeket állati fogakból és csontokból, emberi alapanyagokat viszont jóval ritkábban használtak fel.

A két, mintegy 8 és félezer éves fog Çatalhöyüknél, a világ egyik legkorábbi ismert városánál került elő. A korszakból már találtak hasonló leleteket Európában, de ezek az első ilyen maradványok, amelyeket a Közel-Keleten azonosítottak.

Scott Haddow, a Koppenhágai Egyetem munkatársa kollégáival két temetkezési dombot tárt fel az ősi településnél, amikor felfedezték a fogakat. Az őrlőkön látható lyukakat obszidiánból készült apró fúrókkal alakították ki. A későbbi elemzés felfedte, hogy a fogakon olyan apró sérülések vannak, amelyek viselésből származnak.

Mivel a fogak jó állapotúak, a szakértők szerint nem kiestek, hanem kihúzták őket. A csapat úgy véli, hogy emberi fogakat csak ritka esetben és szimbolikus céllal hordtak a korabeliek.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?