KOMPOST

Bejelentették, a földi életre veszélyes aszteroida robog felénk

Az égitest jelenleg a negyedik legveszélyesebb aszteroida.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az Európai Űrügynökség (ESA) új aszteroidát adott ahhoz a listájához, melyen a Földre veszélyes objektumokat jegyzi – írja a Daily Mail. A 2019 SU3 jelű égitest 14 méter átmérőjű, és a számítások alapján 65 év múlva fogja megközelíteni bolygónkat. Az égitest jelenleg a negyedik legveszélyesebb aszteroida.

Az ESA szerint 2084. szeptember 16-án egy a 152-höz a valószínűsége az ütközésnek, ez csillagászati szempontból viszonylag nagy kockázatot jelent. Igaz, a 2019 SU3 nem elég nagy ahhoz, hogy becsapódva igazán nagy károkat okozzon.

Amikor a szakértők a Földre potenciálisan veszélyes objektumokat tanulmányozzák, nemcsak becsapódási esélyüket igyekeznek felmérni, hanem méretük alapján azt is, hogy mekkora hatással járna ütközésük. Eddig egyetlen égitestet sem találtak, amely bizonyítottan becsapódással fenyegetne.

A 2019 SU3 az adatok alapján 2084-ben nagyjából 118 ezer kilométerre fog elhaladni, a bolygók és egyéb égitestek gravitációjának hatására ugyanakkor pályája módosulhat, és akár a Földet is eltalálhatja.

címkék:
És ezeket olvastad már?