BIZARR

A tudósok is elképedtek: rejtélyes emberméretű jelenség a tenger mélyén

A jelenséget már többször is sikerült megfigyelni, de nagyon sebezhető, ezért nehéz vizsgálni.
  • Szerző: Ripost

A REV Ocean norvég kutatóhajóról merült a mélybe Ronald Raasch, aki rábukkant arra az emberméretű buborékra, amiről felvételt is készített kollégáival. Az átlátszó buborékon belül egy sötét masszát lehet látni, mellette pedig több százezer bébi tintahalat, amelyek az anyabuborékban fejlődnek – írja a LiveScience.

A jelenségről egyelőre megoszlanak a vélemények, de annyi biztos, hogy a norvég búvárok által csak blekksprutgeleballnak, azaz tintahal géllabdának becézett buborékhoz hasonlót már évtizedek óta figyelnek meg kutatók Norvégia, Spanyolország, Franciaország és Olaszország partjainál is. Bár nagyon nehéz vizsgálni őket, hiszen kifejezetten sebezhetők, tudtak belőle mintát venni, és kiderítették, hogy a nagy buborékok a déli röviduszonyú tintahalhoz (Illex coindetii) tartoznak.

A sötét massza valószínűleg a tintahal tintája, amelyet belefecskendez, ahogy elkészíti a petebuborékot. Ezen a nagy buborékon belül találhatók az apró peték, amelyek kicsik, gömb alakúak, és átlátszók.

Az Illex coindetii egy tízlábú tintahal, amely az északi Atlanti-óceánban és a Földközi-tengerben is megtalálható. A fogyasztásra leggyakrabban halászott két tintahalfaj egyike.

És ezeket olvastad már?