Létrehozva: 2023.08.08.

Jó hírek érkeztek, működik a kormány csodafegyvere

A KSH adatai szerint nagy mértékben esett az infláció júliusban. Egy év után újra 20 százalék alá került, és az elemzések szerint már októberben egyszámjegyűvé zsugorodhat.

Az elemzői várakozásnak megfelelően a nyáron erőteljes csökkenésnek indult az inflációs adat. Idén júliusban 17,6 százalékos volt a drágulás a tavalyi azonos hónapban mért árakhoz képest, ami azt jelenti, hogy egy év óta először sikerült 20 százalék alá szorítani az inflációt. 

Fotó: Lakatos Péter

Talán ennél is jobb hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli közleménye szerint júliusban 0,9 százalékkal mérséklődtek az élelmiszerárak a júniusi adatokhoz képest. 

Ezen belül a tojás 5,0, a tej 4,4, a kenyér 3,9, a vaj és vajkrém 3,8, a tejtermékek 3,4, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 2,8, a baromfihús 2,6, a sajt 2,5, a száraztészta 2,0 százalékkal kevesebbe, míg a párizsi és kolbász 1,0, a csokoládé és kakaó pedig 0,9 százalékkal többe került - írja a Világgazdaság

A tervezettnél jóval korábban meglehet az egyszámjegyű infláció

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy a kormány egyik legfontosabb feladata, hogy az inflációt letörje. A miniszterelnök az év elején azt ígérte, hogy olyan intézkedéseket fognak hozni, amelyek segítségével az év végére 10 százalék alá szorítják a drágulás mértékét. 

A KSH által ma közölt adatok pedig azt mutatják, hogy jó eséllyel már a tervezettnél jóval korábban, akár októberben is egyszámjegyű lehet az inflációs adat. 

Nagyon hatékonyak a kormány intézkedései

Ez már a dinamikus inflációcsökkenés időszaka, a célzott kormányzati intézkedések, azaz a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer rendkívül hatékonyan és sikeresen működnek, mert öldöklő versenyt indítottak el az élelmiszerkereskedelmi piacon, ez pedig egyre lejjebb és lejjebb szorítja az árakat

- írta közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki hozzátette, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal által júliusban elindított online árfigyelőt már közel 1 millióan használták, a
platform által generált árverseny hatására a megfigyelt 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában csökkentek az árak, átlagosan közel 8 százalékkal.

52 százalékkal lett olcsóbba  liszt

Az élelmiszerárstop kivezetése miatt sokan arra számítottak, hogy jelentősen drágulni fognak az árak. Ennek azonban éppen az ellenkezője történt. A tárcavezető szerint online árfigyelő rendszer ráadásul nemcsak megakadályozta, hogy a multik árat emeljenek az élelmiszerárstopok kivezetését követően, hanem az élelmiszerárak csökkentésére is rákényszerítette a multikat. A legkedvezőbb árakat nézve a hatósági árhoz képest, így a liszt ára 52 százalékkal, a napraforgó étolaj ára 40 százalékkal, a tojás ára 38 százalékkal, a burgonya ára 27 százalékkal lett olcsóbb.

Nagy Márton hozzátette, hogy a kormány a családok és a nyugdíjasok megvédése érdekében folyamatosan nyomon követi az inflációs folyamatok alakulását és véget vet az indokolatlan áremeléseknek. A Gazdasági Versenyhivatal ezért szigorúan ellenőrzi a multicégeket, hogy megelőzze az árspekulációt.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az inflációt a porba kell taposni, a kormány addig nem áll meg, amíg egy számjegyű nem lesz a szankciós infláció. Nagy Márton kiemelte, hogy az adatok alapján már 2023 októberében sor kerülhet, azaz a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően már jóval az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet az infláció.

 

 

origo.hu

Joe Biden koronavírusos, karanténba kerül

ripost.hu

Magyar Péter beleszáll minden újságba, elképesztő stílust enged meg magának

metropol.hu

Rettenetes, ami az éj leple alatt az M1-esen történt, holttest van az úton

vg.hu

Két ország is beintett Von der Leyennek: elutasítják a magyar elnökség bojkottját

ripost.hu

Nagy vihart kavar az Uránusz, ezekre a csillagjegyekre feszült napok várnak

mandiner.hu

Angliából üzent az ukránoknak Orbán Viktor

ripost.hu

Magyar Péter első hete az Európai Parlamentben: letették voksukat a háborúpártiak mellett

mindmegette.hu

Nincs klímád? Ezzel az egyszerű trükkel könnyedén lehűtheted a lakásod

ripost.hu

VV Seherezádé: „Jövőre már szeretnénk babázni”

ripost.hu

Szoboszlai visszatért Liverpoolba, és igencsak érdekes dolgot szúrtak ki a szurkolók - videó

ripost.hu

Rémálom az Anfield Roadon; Szoboszlai sorsa megpecsételődött Liverpoolban

ripost.hu

Lecsapott az özönvízzel érkező vihar Magyarországra, mutatjuk képeken

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb botrány, hülyének néznek minket a multik: a szemetet akarják eladni nálunk

INSIDER

Itt a lista: 30 féle támogatás a családoknak

INSIDER

178 ezerrel több gyerek született a családtámogatásoknak köszönhetően

INSIDER

Magyar Péternek nincs helye a közéletben, egyre durvább dolgok derülnek ki róla

INSIDER

Óriási siker! A világ vezető sportvárosai közé került Budapest

INSIDER

Ezeket az extrém ízesítésű fagylaltokat még a legbátrabbak sem mernék megkóstolni, te megtennéd?

INSIDER

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

INSIDER

Gál Kinga és Deutsch Tamás a szavazásról: Von der Leyen támadta Orbán Viktor békemisszióját