Létrehozva: 2023.03.29.

"Volt olyan orvos, aki lemondott róla, azt mondta, nem lehet megmenteni." – Az 5 éves Szofika kitartóan küzd

A kislányt két éve csípőficammal diagnosztizálták, ám két naposan már agyvérzést kapott.

A csupán 5 éves Gondár Szófiát már születése óta akadályok sorozata elé állítja a sors. Szofi koraszülött volt, a terhesség 27. hetében született meg, egészségesen. Még csak két napja volt a világon, amikor agyvérzést kapott. A kislány emiatt halmozottan sérült, ám sosem adta fel a harcot. Jelenleg szülei azért küzdenek, hogy összegyűljön a 20 millió forint Szofika varsói csípőműtétjére, hogy kislányuk megszabaduljon az állandó fájdalmaktól és élhetőbb élete legyen.

Az 5 éves Szofika jelenleg a vakok óvodájába jár.  Fotó: Ripost

Édesanyja, Beresnyák Beatrix mesélt nekünk arról, milyen nehezen indult kislányuk élete, illetve a mai napig milyen kihívásokkal találják szembe magukat a mindennapi életben. 

Szofit 2 naposan tüdővérzéssel és agyvérzéssel diagnosztizálták, állapota kritikus volt nem sok esélyt adtak a túlélésre. Szerencsére a kis tündérem harcolt az életéért, így életben maradt.

 – kezdte Beatrix.

Szofinak az agyvérzés miatt már nem volt meg az agyvíz keringése, ezért folyamatos agynyomás kínozta. Az első shunt beültetése után pár nappal súlyos agyvelőgyulladása lett. 

– Egy enterococcus faecalis baktérium óriási pusztítást végzett az agyállományában, aminek következtében újra nagyon kritikus állapotba került, de hála az égnek, ebből is felépült. – mondta.

Viszont emiatt a baktérium miatt az elhalt agyszövet helyén óriási agyvízzel teli tályogok keletkeztek, amit már nem volt egyszerű kezelni, hiszen 15 shuntöt nem lehet beültetni minden ilyen tályogba, hogy elvezesse az agyvizet és ne legyen agynyomása. 

Szofikának a varsói műtét az egyetlen esélye arra, hogy járni tanuljon.  Fotó: Bors

Volt olyan orvos, aki lemondott róla, aki azt mondta, nem lehet megmenteni. De volt egy, aki mindent megtett azért, mégha kockázatos is volt, hogy az agynyomást csökkentse és egyszer végre hazamehessünk. 

– árulta el.

Szofi folyamatosan hányt az agynyomás miatt, szinte lehetetlen volt táplálni. A kis harcos viszont a legnagyobb türelemmel és alázattal viselte a hosszú hónapok megpróbáltatásait.

Végtelenül megviselt minket ez a bizonytalan időszak, minden pillanatban attól rettegtünk vajon túléli-e, sikerülni fog-e a műtét. Végül 11 hónap után mehettünk először haza. Addig intenzív osztályon voltam vele Budapesten és Debrecenben. Szofinak 13 agyműtét után lett egy azóta is működő shuntje.

 – részletezte az édesanya.

A kislánynak mindeközben két szemműtétje is volt, viszont sajnálatos módon a bal szemén levált a retina, így azt már nem tudták megmenteni. A jobb szemével is csupán fényt és árnyékot képes észlelni.

Amikor már azt hittük, hogy a nehezén túl vagyunk, west szindróma diagnózissal tértünk haza. Ez a legsúlyosabb epilepszia, ami mentális retardációval és folyamatos rohamokkal jár. Több száz rohamot csináltam vele végig, régen kétségbeesve, ma már elfogadva, ezzel együttélve, hogy a mindennapjaink része. Többször volt már, hogy az autóban menetközben vagy a piroslámpánál állva jött rá a roham, amikor azonnal görcsoldót kellett adnom neki. Borzasztó látni ezeket a rohamokat. 

– mesélte szomorúan.

A kislánynál 2 éve csípőficamot diagnosztizáltak, ami miatt nem tud terpeszteni a lábával, az izmok pedig tovább rövidülnek. 

„Eddig ezt a műtétet halasztanunk kellett mert az elmúlt másfél évben napi szinten megszámlálhatatlan rohama volt. Szerencsére az egy évvel ezelőtti barcelonai izomlazítós műtéte óta a nagyon erős rángatózós rohamok teljesen megszűntek, pár enyhébb maradt meg. Így belevághatunk a műtétbe" – tette hozzá reményekkel telve Beatrix.

Az 5 éves kislány a kezdetek óta harcol az életbenmaradásért.  Fotó: Bors

Szofi szülei lehetőséget kaptak egy varsói klinikával való konzultációra. Itt egy speciális eljárással egyszerre építenék újra a két oldali csípőt. Fekvőgipsz nélkül, már másnap fokozatos rehabilitációval, speciális segédeszközökkel tornáztatnák a minél gyorsabb és hatékonyabb felépülés érdekében.

„Összesen 15 hetet kell Varsóban lennünk. Hazaérve itthon folytatjuk az ott megkezdett rehabilitációt. Szofika így esélyt kapna egy élhetőbb életre, fájdalmak nélkül és arra, hogy járni tanuljon!" – magyarázta.

Édesanyja elmondása szerint 2 éve nem lehet állítani a kislányt a csípőficam miatt, pedig az is elengedhetetlen a csontok, izmok fejlődéséért. 

Szofi nagyon szereti a gyerekek és felnőttek társaságát egyaránt. Mindenkit elfogad, barátságosan, mosolyogva, félelem nélkül el van mindenkivel. Kitartó, türelmes és végtelenül erős kislány, aki nekem is minden nap erőt ad! A leküzdött akadályok helyére mindig újak jönnek, de nem adjuk fel soha sem! Nem hagyhatom cserben, hiszen egyetlen támasza vagyok. 

– mondta könnyeivel küszködve az anyuka.

Ha Ön is szeretne Szofika mellé állni és segíteni neki ezen a borzasztóan nehéz úton, ezen a számlaszámon megteheti. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán