INSIDER

Szerző MZ/X

1 hónapja

Átalakul az ügyeleti ellátási rendszer: mikor hívjuk a 112-t és mikor a 1830-at?

Vármegyéről vármegyére haladva egységesül az ügyeleti ellátás rendszere. Jelenleg két vármegyében él az új ügyeleti rendszer, a fővárosban 2024 elejétől vezetik be.

Szerző MZ/X

Azért döntöttek a jelenlegi ügyeleti rend átalakításáról, mert a korábbi rendszerben nehéz volt eligazodni. Nem tudták pontosan az emberek, mikor kell a háziorvoshoz, a háziorvosi ügyelethez fordulni és mikor van szükség a mentőkre. A mostani, fokozatosan életbe lépő, egységes rendszerben egyetlen központi telefonszámon keresztül zajlik az ellátás szervezése. Itt segítenek eldönteni, kinek milyen ellátásra van szüksége. Ettől azt várják, hogy mindenki gyorsabban kerül majd az állapotának megfelelő helyre. Ezt érdemes tudni az új ügyeleti ellátási rendszerről.

mentőautó, mentők, mentő, életmentő,
Megújul az ügyeleti rendszer Fotó: Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala

Hogy működik az új ügyeleti rendszer?

Ha valakinek egészségügyi panasza van, annak egy új központi telefonszámot kell majd hívnia. Itt az irányítószáma alapján kapcsolják az illetékes vármegye mentésirányításához. A mentőszolgálat munkatársa kikérdezi a beteget, majd az állapotától függően vagy ellátja tanácsokkal, és azt mondja, ha a panaszai nem romlanak, várja meg a másnapi háziorvosi rendelést, vagy ha ügyeleti ellátásra van szüksége, este 10-ig a központi háziorvosi ügyeletre irányítja, esetleg egy mentőtiszt megy ki hozzá. Ha nagyon súlyos állapotban van, azonnal mentőautót küldenek érte. Emellett a járásközpontokban hétköznap 16 és 22 óra között, hétvégén pedig 8-tól 14 óráig háziorvosi ügyelet lesz, este 10 után és hétvégén 14 óra után pedig a mentőszolgálat sürgősségi ügyeletet tart fent.

Ezt a számot kell hívni, ha egészségügyi panaszunk van

Az ügyeleti ellátás egységesítéséről Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára azt mondta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy a 1830-as központi telefonszámot kell hívniuk a pácienseknek, azokban a vármegyékben, ahol az ügyeleti rendszer üzemeltetését már átvette a mentőszolgálat.

Mikor kell a 112-tőt és mikor a 1830-at hívni?

Nagyon fontos, hogy a lakosság megértse, ha sürgős segítségre van szükség, akkor a 112-es számot kell hívni, ha egyéb egészségügyi probléma van, akkor pedig 6 órától a 1830-ast kell majd tárcsázni. De csak ott, ahol már bevezették az új rendszert.

Átalakul az ügyeleti ellátási rendszer

Ezekben a vármegyékben már él az új rendszer

Hajdú-Bihar után Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is bevezették már a rendszert február elsejével, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron vármegyében is életbe lép az új ügyeleti rend. A tervek szerint 2023 decemberére Pest vármegyét, 2024 elején pedig Budapestet is bekapcsolják az új ellátási rendszerbe.

Igényel-e az új rendszer plusz kapacitást a mentők részéről?

Az új rendszert a mentőszolgálatnak kell kialakítania, üzemeltetnie. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ez nem megy-e az ellátás terhére. Erre a kérdésre a választ Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója adta meg az InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte ez az egész rendszer a mentőszolgálaton belül fog létrejönni, de nem a mentés terhére, nem a mentőautóinkkal fognak kimenni az orvosok az ügyeleti feladatokhoz. Pedig ma ezt kell tenniük, ha az ország valamelyik részén az ügyeletben nincsen megfelelő ember. Ilyen esetekben a 112-t hívják és mentőnek kell kimenni olyan feladathoz is, ami nem az övék. Ez fog változni a jövőben, vármegyéről vármegyére.

 

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlairól beszél egész Európa, Haaland felháborító dolgot csinált egy Rolls-Royce-ban

origo.hu

Éveken át szexuálisan zaklatták az olimpiai bajnok sztársportolót

metropol.hu

Kucsera Gábor a nagy döntéséről: „Beni mondta ki rá az áment!"

hirtv.hu

Zsidóellenes terrorcsoportot számoltak fel Görögországban

ripost.hu

"Akiket elrabolnak, soha többé nem kerülnek elő" - Ördög Nóra félelmetes beszámolója az Ázsia Expressz helyszíneiről

mandiner.hu

Nyoma veszett az oroszok legkegyetlenebb tábornokának

vg.hu

Erőszakos tüntetések törtek ki Franciaországban a nyugdíjak miatt! Térképen mutatjuk: Európaszerte most mire számíthatnak a nyugdíjba vonulók!

mindmegette.hu

Ha ilyet vettél, vidd vissza! Sajátmárkás termékeket hívott vissz a Lidl!

sonline.hu

A Provident Pénzügyi Zrt. Kereskedelmi Tanácsadó munkatársat keres

ripost.hu

Szakítás után: Szorcsik Viki kitálalt Csutival kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Szurkoló politikusok: nem mindenki örült a magyar válogatott győzelmének

INSIDER

A Holdért folyik az űrverseny – mondja a magyar űrkutatási miniszteri biztos

INSIDER

Gabonaháború Brüsszellel: Magyarországgal fizettetnék meg Ukrajna támogatásának árát

INSIDER

Összefogott a magyar sportvilág Tomikáért - a legdrágább terápiára gyűjtenek pénzt a világhírű sportolók

INSIDER

Még mindig pokoli a helyzet Gyálon - sokkoló képsorok érkeztek

INSIDER

Lenyomoztatják a balliberálisok beépített spionjai az Országos Diákparlament képviselőit, ha együttműködnének az államtitkársággal

INSIDER

„Gyurcsány egy bunkó paraszt”

INSIDER

Mindenki rohant segíteni: tragédia történt egy budapesti plázában