2 hónapja

Baloldali belharcok: Saját párttársukat szólítják fel lemondásra az MSZP-sek

Egymásnak ugrott a baloldal, miután az MSZP-s Csasznyi Márton az időközi választáson saját fiát támogatta az összellenzéki jelölttel szemben.

A Mandiner arról számol be, hogy Komoróczy László pesterzsébeti önkormányzati képviselő szeptemberi halála miatt kellett időközi választást kiírni a XX. kerületben a helyére, melyet a Nemzeti Választási Iroda december 18-ára írt ki, amit végül a Fidesz-KDNP jelöltje, Szombathy Dénes Gyula nyert meg. A jelöltek között több érdekes személy is volt, az összellenzék például hosszas vita után a kerületi politikában addig nem igazán ismert Jurák Tamást indította, az ő ismerőse volt Juhák Tamás is, aki ismerősét úgy köszöntötte fel, hogy „Boldog neved napját, te zsidó!".

Az indulók között volt egy ismerős név is: bizonyos Csaszny Gábor, aki a kerületi önkormányzati képviselő, a kivégzett Ceaușescut emlegető poszttal orbánozó Csaszny Márton fia. Az idősebb Csaszny azt szerette volna elérni, ha az ellenzéki blokk a fiát indítja, ám a pártalkuk miatt ez nem így lett. Ebből nem meglepő módon nagy sértődés lett Csaszny-éknál, az önkormányzati képviselő például fia mellett kampányolt az ellenzéki jelölt, Jurákkal szemben. A politikus ki is lépett a frakcióból, ám a párttagságát megtartotta.

Az MSZP a választási vereség utáni gyászmunka során Csaszny „fejét” követelte. A szocialisták kerületi tagozata az új évet azzal indította, hogy felszólította pártjuk önkormányzati képviselőjét, hogy haladéktalanul adja át mandátumát. A Facebook-oldalukra kitett közlemény szerint a párt elismeri, hogy a Fidesz jelöltje nyerte az időközit, vereségük egyik fő okának pedig Csaszny-t állították be.

Vereségünk egyik fő oka, hogy – megtévesztve a választókat – az MSZP korábbi patronáltja, Csaszny Gábor elindult jelöltünkkel szemben”

– írták, majd úgy folytatták, hogy Csaszny Márton nyíltan kampányolt fia érdekében, az MSZP jelöltjének kárára.

Hozzáteszik, az idősebb Csaszny-t politikai megállapodás köti, minek érdekében le kell mondania a mandátumáról, Csaszny Gábort pedig felszólították, hogy mondjon le az MSZP delegáltjaként Integrit 20 Kft-nél betöltött felügyelőbizottsági tagságáról.

Csaszny Mártont felszólítjuk, hogy tartsa be az MSZP-vel 2019-ben kötött politikai megállapodást és mondjon le a párt támogatásával elnyert képviselői mandátumáról!”

– fogalmaztak. 

Durva marakodás folyik náluk

A Mandiner arról is beszámol, hogy a legutóbbi közgyűlésen is szóba került Csaszny ügye. Kovács Eszter, Pesterzsébet MSZP-s alpolgármestere az ülésen ismertette, hogy Csaszny egy nyári levelében jelezte a párt számára, hogy szünetelteti az MSZP képviselői csoportjában végzett tevékenységét.

Nem létezik ilyen jogi kategória

– fogalmazott a szocialista alpolgármester, aki szerint az a tény, hogy a fia választási kampányában tevőlegesen részt vett egyértelművé tette, hogy megszegte a 2019-es önkormányzati választás előtt az MSZP-vel kötött politikai megállapodást.

A Mandiner telefonon elérte Kovács Esztert, aki a Mandiner megkeresésére úgy fogalmazott, mivel mind Csaszny Márton, mind a felesége MSZP-tag, etikai vizsgálatot indítottak ellenük. 

Ez a legszélsőségesebb dolog, amit valaki a pártja ellen el tud követni”

– magyarázta a Mandiner megkeresésére az alpolgármester.

Keresték az ügyben Csaszny Mártont is, aki bár felvette a telefont, jelezte, nem kíván nyilatkozni, szerinte ez az egész ügy az MSZP belügye, amit nem akar megosztani a lapunkkal. 

Nem hiszem, hogy ez a Mandinerre tartozna” 

– mondta az önkormányzati képviselő.

Csaszny tetteinek hátteréről a Magyar Nemzet írt nyáron, azt írták, hogy a helyi MSZP aprózódásának hátterében Gyurcsány Ferenc állhat, ugyanis amennyiben maguk tudják állítani Csaszny-t, akár formálisan, akár informálisan, akkor többségbe kerülhet a DK a képviselő-testületben. Így azonban, hogy végül a kormánypárti jelölt nyerte el a korábbi ellenzéki helyét az időközin, ez egy fokkal nehezebb lesz. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ebbe a hotelbe még soha, senki nem tette be a lábát - képek

origo.hu

Váratlan fordulat: most dőlhet el az orosz-ukrán háború

borsonline.hu

Özönlenek a gratulációk: hatalmas örömöt jelentett be Majka

mindmegette.hu

Szuper finom csokitorta sütés nélkül: csak háztartási keksz kell hozzá!

mandiner.hu

Leleplezték Putyin tervét, szakértő mondja el, mi lehet a célja a Fehéroroszországba szánt orosz atomfegyvereknek

ripost.hu

Nádai Anikó és Weisz Fanni közös exe Szabó Zsófinak udvarol?

mindmegette.hu

Újabb komoly árcsökkentés az Aldinál: olcsóbb lesz a húsvéti sonka, a torma és a kalács is!

magyarnemzet.hu

Tippek a májméregtelenítés beépítéséhez az életmódjába (X)

vg.hu

Technológiai fejlesztések megvalósítása a ZOLMAT Kft.-nél (x)

mindmegette.hu

Egy igazi retró édesség: így készül a diótorta főzött krémmel.Receptvideó! (x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kulcsár Edina olimpiai bajnok, Győzike eredeti neve Csonka József - legalábbis a mesterséges intelligencia szerint...

INSIDER

Szurkoló politikusok: nem mindenki örült a magyar válogatott győzelmének

INSIDER

A Holdért folyik az űrverseny – mondja a magyar űrkutatási miniszteri biztos

INSIDER

Gabonaháború Brüsszellel: Magyarországgal fizettetnék meg Ukrajna támogatásának árát

INSIDER

Halálos baleset az M5-ös autópályán: két kamion és egy kisteherautó karambolozott

INSIDER

Jubileumi születésnapról posztolt Orbán Viktor – Fotó

INSIDER

Megszólalt a 6 éves autista Gergő megmentője – drámai részletek

INSIDER

Elképesztő: Személyes időpontkérés előtt telefonálni kell az újpesti SZTK-ba