Létrehozva: 2022.10.27.
Módosítva: 2022.10.27.

Iváncsai csoda: a falu szeretete repítette csúcsra a focicsapatot – helyszíni riport videóval

A Fradit múlt héten legyőző iváncsai NB III-as focicsapat ma a Fradi vendégeként ott lesz a lelátón a Monacóval vívott meccsen, hogy szurkoljon múlt heti ellenfelének. Amióta Iváncsa 3-2-re legyőzte a Fradit, mindenki azt kérdezi: hogy történhetett ez a csoda? Erre kerestük a választ a faluban.

Iváncsa 2900 lelkes Fejér megyei település, nincs egy óra ide az út Ferencvárosból. Takaros utcák, tiszta járdák, modern házak, mintha egy kis alpesi osztrák faluban lennénk. Molnár Tibor polgármester szerint nem könnyű itt az élet, bár sokat remélnek az épülő akkumulátorgyártól, a küszöbön álló fejlesztésektől. A helybéliek igen szeretik a sportot, idén ünnepelték a futballklub 100. évfordulóját, ami 1920-ban alakult, de 2020-ban a covidjárvány miatt nem lehetett ünnepelni. Van ezenkívül két vízisport egyesület, streetball pálya, kosár- és röplabdapálya az iskolásoknak.

Molnár Tibor polgármester büszke falujára. Fotó: Mate Krisztian

Nagyon szeretik a helybéliek a focit, de nincs rá sok pénz. Tavaly felkerülhetett volna a csapat az NB II-be, de nem tudott megfelelni az infrastrukturális követelményeknek. 1-3 millió forinttal támogatjuk évente a focicsapatot, mikor mennyi jut, és a létesítmények az önkormányzat tulajdonában vannak. Óriási meglepetés volt, hogy ilyen rangos ellenfelet tudtunk elcsípni!

 – mondta a polgármester. Felidézte, hogy a mérkőzést közvetítette a tévé, és előtte a stábtagok azzal viccelődtek, hogyan veri majd el ez a kis csapat a zöld-fehéreket. Aztán csak csodálkoztak, hogy a vicc komolyra fordult. A múlt szerdán déli egykor kezdődő meccsen amúgy 1100 szurkoló volt, zengett a lelátó, de – mint azt később a kocsmában megtudjuk – a fradi szurkolói a meccs után lógó orral rögtön a járműveikhez mentek. Bezzeg az iváncsaiaktól hangos volt a sportbüfé meg a kocsma! Aznap mindenki a fiúk egészségére koccintott.

Egykor Kulcsár Csaba is itt rúhta a bőrt. Fotó: Mate Krisztian

Akik különben munka mellett rúgják a bőrt: van köztük futár, szakmunkás, tanuló, vállalkozó. Kulcsár Csaba, aki az edzésekre is mindig kilátogat – régen maga is a csapatban játszott –, azt mondja, mégsem meglepő az eredmény, a magyar futballban bármi megtörténhet.

Szeretjük a csapatot, sokan kijárunk szurkolni. Én sem mentem volna sehová máshová focizni. Bárhová megyek el, ha meglátom a falutáblát hazafelé jövet, elérzékenyülök. Az iváncsaiak szeretik a falujukat.

Példa erre a klubelnök, Baki Imre is, a helyi szállítmányozási vállalkozás, a Baki-Trans Kft. tulajdonosa. Saját pénzét tolja bele a csapatba, ha elfogy a szponzori és önkormányzati támogatás meg az utánpótlás nevelésért kapott pénz. Évente úgy 90 millió forintból gazdálkodnak, szemben a Fradi tavalyi 57 milliárdos bevételével. Úgy 120 gyerekkel foglalkoznak, közel fele helybéli, a többiek a környékről valók. Ha fel is kerülnének az NB II-be, nem az lenne ma már a kérdés, tudnak-e pályafűtést, világítást kiépíteni, hanem hogy miből üzemeltetnék.

Megmondom őszintén, egy tisztes helytállásban reménykedtünk, a győzelem valóban maga a csoda! 

- fogalmaz a klubelnök és visszautasítja a fradisták kifogását, miszerint a pálya nem volt elég jó állapotban. - A Fradi játékosai a mérkőzés előtt azt nyilatkozták, bárcsak ilyen lett volna a pálya Kecskeméten is, előző héten! - teszi hozzá.

Baki Imre vállalkozó saját pénzéből is támogatja a csapatot. Fotó: Mate Krisztian

Arra a kérdésre, hogy ha ebben a szezonban sikerül befogniuk a jelenleg vezető Hódmezővásárhelyt és elsőként végezni az NB III-ban, felmennek-e az NB II-be, a klubelnök azt mondja: mindenképp megpróbálják. Hálás a Fradi elnökének, hogy meghívta az iváncsai csapatot a csütörtöki, Monacóval vívott bajnoki meccsükre, ő személy szerint nem tud ott lenni, de a csapattagok elmennek és a Fradinak szurkolnak.

A helyi kocsmában még mindig beszédtéma a világraszóló győzelem. A falak beborítva szurkolói sálakkal, de több trófea és régi kép is mutatja: a törzsközönség focirajongó, azon belül is Iváncsa szurkolója. 

Az Iváncsa-Fradi találkozó még mindig beszédtéma a kocsmában. Fotó: Mate Krisztian

- Szép meccs volt, nem is volt durvaság – mondja büszkeséggel a hangjában Juhász Béla

- A győzelem meglepetés volt, de egy döntetlenben bizakodtunk. Kegyetlen jól bírták a fiúk! Vártuk a fradisokat a meccs után, hogy bejönnek, de elsomfordáltak csendben. Mire számítok a következő meccsen? Mi nyerünk! És reméljük, hogy Monaco ellen meg a Fradi nyer.

A Fradi meccsről posztolt az elnök

Kubatov Gábor, akit újabb négy évre elnökké választott az FTC közgyűlése. a Fradi-Monaco meccs előtt képet posztolt a VIP páholyból Iváncsa csapatáról és azt írta a képhez: 

Fotó: MICHELLER SZILVIA

Iváncsa! Van mit tanulnunk. Ők tudják, hogyan kell továbbjutni a kupában.

 

Nagy fejlődés előtt áll a falu

A kormány közel egymilliárd forintot adott nemrég a Dunántúli Regionális Vízműveknek az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési terület kialakításával összefüggő vízgazdálkodási és víziközműinfrastruktúra-fejlesztésekre, illetve több mint 84 milliárdot közúti és vasúti infrastruktúra-fejlesztésekre, ugyancsak az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési területtel

összefüggésben. 

Itt épül Magyarország második legnagyobb zöldmezős beruházása is, a dél-koreai tulajdonú SK Innovation 135 hektáron húzza fel akkumulátorgyárát, ami körülbelül háromezer embernek ad majd munkát. Már februártól 400-500 embert vesznek fel, júniusban elindulnak a próbaműszakok. A település mellett munkásszállás is épül.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tragikus hír érkezett a kávéról

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin