2 hónapja

Fellélegezhetnek az allergiások, ez az oka

Érdekes dologra hívta fel a figyelmet dr. Csajbók Réka fül-orr-gégész, allergológus szakorvos.

Szerző Metropol

Váratlan meglepetés: miközben a parlagfű-allergiások megszokhatták, hogy október közepéig gyötrik őket a pollenek, idén már szeptember végén fellélegezhettek. Vajon mi állhat a háttérben?

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

8-10 éve küzdöm parlagfű-allergiával, a tünetek pedig 2-3 héttel ezelőtt durván felerősödtek. Ez az időszak egybeesik a viharos esőzésekkel

– meséli lapunknak Zoltán. Majd így folytatja: „Ugyanakkor az elmúlt napok esőzését követően határozottan javult az állapotom.”

A parlagfű szezonjára gyógyszerekkel felkészült Saci is pozitív változásokról számolt be:

Hosszas kísérletezés után találtam rá arra a gyógyszerre, ami jelentősen csökkenti a szervezetem parlagfűre adott reakcióit, ám idén így is voltak olyan napok, amikor spray-t is be kellett vetnem az allergiámra. Ugyanakkor meglepő módon a tavalyi szezonhoz képest idén már szeptemberben fellélegezhettem.

A fentiekkel szembesítettük dr. Csajbók Réka fül-orr-gégész, allergológus szakorvost, aki nem lepődött meg az elhangzottakon.

Tudni kell, hogy viharok esetén a pollenszemcsék összetörnek és még mélyebbre jutnak a légutakba. Így ilyenkor az allergiások tünetei fokozódhatnak. Ezzel szemben az eső kimossa a polleneket a levegőből, így egy-egy esőzés után könnyebb az allergiásoknak

– mutat rá az érdekes különbségre a szakember.

A Metropol által megkérdezettek szavait megerősíti a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképes előrejelzése, amelyen jól látszik, napról-napra csökken a parlagfű pollenkoncentrációja. Szombaton már csak az ország alig egynegyed részében érzékelhető majd közepes szint, miközben a nagyon magas, illetve az extrém magas pollenszintnek nyoma sincs.

Fotó: efop180.antsz.hu

Jöhetnek a finomságok!

A parlagfű-allergiások tüneteit felerősíthetik egyes élelmiszerek, amelyek fogyasztásától nem árt tartózkodni az allergiaszezonban. A banán, a cukkini, az articsóka, az uborka, a paprika, a napraforgóolaj és a szotyi, a bogyós gyümölcsök, a citrusgyümölcsök, a füge, a földimogyoró, az ananász, a gránátalma és a mangó fogyasztása is allergiás tüneteket okozhat azoknál, akik a parlagfű pollenjeire érzékenyek. Ám most, hogy a parlagfűszezon végéhez értünk, újra bekerülhetnek az étrendbe.

Szerző Metropol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!