2 hónapja

Átadták az újjáépített Ráday kollégiumot

Orbán Viktor ígérte meg a kormányzat segítségét.

Szerző Ripost

A Ráday utcai kollégiumot 2019 elején gyújtotta fel három fiatalkorú. A tűzben egy ember meghalt, az épület pedig használhatatlanná vált, ezért le kellett bontani. Az új épületben most nemcsak diákotthon kapott helyet, hanem a dunamelléki püspöki székház és református teológia is.

BALOG Zoltán; TRÓCSÁNYI László; GULYÁS Gergely; SZABÓ István; NOVÁK Katalin; VERES Sándor
Fotó: Máthé Zoltán

Az átadó ünnepség előtti istentiszteleten Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki püspök mondott köszönetet a kormánynak és a miniszterelnöknek a támogatásért. Elődje, Bogárdi Szabó István pedig igehirdetésében felidézte, hogy a 3 évvel ezelőtti tűzeset után a magyar kormányfő ígérte meg, hogy a kabinet támogatja a helyreállítást, és be is váltotta ígéretét. 

Hogy mennyire szívügye volt ez Orbán Viktornak, arra bizonyíték, hogy ő maga adott hírt az átadásról közösségi oldalán. 

Volt erőnk közösen új kollégiumot építeni, amely túlszárnyalja az elődjét

– írta a kormányfő, és valóban, az új épület többet tud a korábbinál. A diákotthonban három szinten 48 szobában laknak az idei tanévtől a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) hittudományi karának hallgatói és néhány más karon tanuló diák. Az épületben helyet kapott egy akadálymentes kollégiumi szoba, tíz vendégszoba és három lakás is. A folyosókon tanulószobát, mosókonyhát és teakonyhát, a legfelső szinten tetőteraszt és közösségi teret alakítottak ki. A Dunamelléki Egyházkerület tulajdonában lévő Ráday Ház a felsőoktatási kollégium mellett helyet ad a Ráday Gyűjteménynek, az egyházkerület püspöki hivatalának, a KRE hittudományi karának és a Bibliamúzeumnak

Az ünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, az épület szalagját Novák Katalin köztársasági elnök, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője, Balog Zoltán püspök és Veres Sándor főgondnok vágta át.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!