INSIDER

Szerző Ripost

2 hónapja

Poloskariadó – Meglepő hírt közölt a magyar rovarkutató

Az ősszel együtt megérkeztek a poloskák is.

Szerző Ripost

Egyre többen írnak a közösségi médiában arról, hogy szinte napra pontosan akkor jelentek meg idén a poloskák, mint tavaly. Többek közt Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, valamint Budapestről is érkeztek panaszok: a rovarok nem válogatnak a kertes házak és panelok között, komoly bosszúságot okozva az ott élőknek. A Ripost a várható idei poloskaszezon kapcsán kérdezte Sár József entomológust, aki nem várt választ adott.

Idén elmarad a poloskainvázió!

– kezdte a szakember, majd magyarázattal is szolgált a jó hírre.

Fotó: Pixabay

„A mediterrán éghajlatot kedvelő állatoknak korábban kedvezett a hosszú, meleg nyár, idén viszont az aszály miatt a poloskák nem jutottak hozzá a számukra létfontosságú a növényi nedvekhez. De nem csak ez tizedelte ezeket a rovarokat. A korábbi években tapasztalt vénasszonyok nyara is elmaradt idén, a hirtelen beköszöntött hidegebb, csapadékosabb őszi időjárás szintén sok poloska pusztulását okozta” – árulta el lapunknak a rovarkutató. Sár József hozzátette, hogy a korábbi 2-3 évben történt robbanásszerű szaporodás egy úgynevezett populáció-összeomlást hozott magával, ráadásul a poloskák természetes ellenségeit kezdetben távol tartó bűzös váladékot megszokták a pókok, békák és énekesmadarak, melyek ma már pusztítják az állományt.

 

Nem árt védekezni

Bár invázió nem fenyeget, a korábbiaknál mérsékeltebb számban azért találkozhatunk poloskákkal. A közhiedelemmel ellentétben ezek az állatok az emberre veszélytelenek, nem csípnek, nem harapnak.

Fotó: Pixabay

Ugyanakkor, ha veszélyt érzékelnek, akkor kellemetlen szagú váladékot bocsátanak ki, így próbálják elkerülni, hogy egy másik állat táplálékává váljanak.
Sár József entomológus a szúnyogháló mellett a fizikai megsemmisítésre esküszik.

A poloskák két legismertebb fajtája a zöld színű, etióp eredetű vándorpoloska és a barna árnyalatú ázsiai márványpoloska.

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!