INSIDER

Szerző Ripost

2 napja

Ekkor tér vissza a jó idő - már nem kell sokat várni

A napéjegyenlőséggel megérkezik a melegfront. Ha a nyarat nem is hozza már vissza, a Dávid-naptár jó hírekkel szolgál.

Ma, szeptember 23-án kezdődik a csillagászati ősz. A mai naptól kezdve a Nap a Baktérítő felé távolodik az Egyenlítőtől, sugarai egyre laposabb szöget zárnak be a föld tengelyével. Ezért az északi féltekén rövidülnek és egyre hűvösebbek a nappalok. 

Fotó: Nagy Zoltán

Most azonban egy melegfront közbeszól, és a szeptemberi, átlagosnál hűvösebb időjárást egy kis indián nyár követi - ezt nemcsak a nyíregyházi mérnök, néhai Dávid Mihály idei időjárási naptára jelzi előre, hanem a 30 napos meteorológiai előrejelzések is ezt igazolják. A koponyeg.hu időjárási portál szerint már szombaton 20 fokos meleg és napsütés várható, és a következő héten is marad a 19-20 fokos nappali felmelegedés. Az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet is nő, eléri a 11-12 fokot. Igaz, vasárnap és a jövő héten kedden-szerdán előfordul eső, zápor, az időjárás mégis egyenletesebbé és kellemesebbé válik. 

A Dávid-naptár szerint pedig ez így is marad csaknem egész októberben. A hónap közepén egy-két napra még visszatér a nyárias meleg is, 25 fokos nappali hőmérséklettel, de a hónap végén gyorsan lehűl majd a levegő és novemberben korán beköszönt a tél. Az októberi szép napokat csak egy-egy esősebb nap, zápor, zivatar szakítja majd meg, ami viszont a mezőgazdaság szempontjából jó hír, hiszen egy rendkívül aszályos éven vagyunk túl, nagy szükség van a víz utánpótlásra a földeken. 

Ami a távolabbi kilátásokat illeti, már csak a Dávid-naptárra hagyatkozhatunk, mert a meteorológia ilyen hosszú távon nem ad előrejelzést. Dávid Mihály tömegvonzás alapú számításai szerint november közepén megérkeznek a kemény éjszakai fagyok, és nappal sem kúszik fel a hőmérő higanyszála 10 fok fölé. A december is kifejezetten hidegnek ígérkezik, csak a hónap végén várható enyhülés. Idén nem kizárt a fehér karácsony sem! 

A téli időszámítás kezdete idén október 30. vasárnapra esik, amikor hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órát. Mostantól egészen karácsonyig egyre rövidebbek lesznek a nappalok és egyre hosszabbak az éjszakák.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!