2 napja

Áramár: drasztikus előrelzés, 13-szoros drágulás jöhet

A Prognos nevű német tanácsadó cég modellezte az áramárak várható alakulását. Nagyon nem jók a kilátások.

A Bajor Vállalkozások Szövetsége (vbW) megbízásából a Prognos nevű gazdaságkutató intézet elkészítette a 2040-es évig szóló villamosenergia-ár-előrejelzését. Mivel a villamos energia ára a német energiamix miatt továbbra is erősen függ a gáz árától, az átlagos villamosenergia-árak a következő években lényegesen magasabbak lesznek, mint 2019/2020-ban voltak, bár 2024-től az árak csökkennek, de a korábbinál magasabb szinten stabilizálódnak.

Business,Woman,Hand,Holding,Lightbulb,With,Coins,Stack,On,Desk.
Minden azon múlik, hogy érkezik-e és milyen áron Németországba földgáz. Fotó: Shutterstock

2019-ben az áram ára még átlagosan 38 euró volt megawattóránként Németországban. Jövőre akár 13-szoros is lehet, abban az esetben, ha teljesen leáll az orosz gázszállítás. A Prognos tanácsadó cég friss tanulmánya szerint az állandó orosz gázszolgáltatási tilalom pusztító hatással lenne az áram árára. A villamos energia sok fogyasztó számára megfizethetetlenné válna. Az eredmény, magáncégek csődhulláma lenne.
A Prognos három különböző forgatókönyvet vázolt fel az áram árának alakulására, hangsúlyozva, hogy abban döntő szerepe van a gáz árának.

Az első eset - magas árpálya - azt feltételezi, hogy a gáz nagykereskedelmi árak a következő év folyamán megawattóránként 500 euró felettiek lehetnek, és csak ezután esnek újra. A becslés azon a feltételezésen alapul , hogy Oroszország leállítja a gázellátást.

A második esetben - közepes árpálya - a szerzők azt feltételezik, hogy Oroszország továbbra is kisebb mértékben ad majd el gázt Németországnak. Ha igen, a nagykereskedelmi áramárak 2023-ban 189 euró körüliek lehetnek, ami nem lényegesen magasabb a jelenleginél. 

A harmadik eset - alacsonyabb árpálya - akkor lehetséges, ha Oroszország teljes egészében újraindítja a gázszállítást. Ekkor az árak jövőre jó 100 euróra eshetnek megawattóránként . A szerzők hangsúlyozzák, hogy az évtized közepéig az áramárak alakulásában nagy a bizonytalanság. 

Gázár grafikonok, annak függvényében, hogy milyen mennyiségben érkezik orosz gáz. Fotó: Prognos

 

Az alábbi grafikon azt mutatja, hogy a modellezés szerinti gázárak esetén hogyan alakul a villamosenergia nagykereskedelmi ára.

Fotó: Prognos

 A Prognos becslései a nagykereskedelemre vonatkoznak. Végfelhasználóként sok magánfogyasztó jelenleg még mindig kevesebb, mint 30 cent/kWh-t fizet.


 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!