6 napja

Újabb részletek derültek ki a nagycsaládos gázártámogatásról

Ha követed útmutatónkat, nem kell félned attól, hogy kimaradsz a rezsicsökkentésből.

Legutóbb megjelent, nagycsaládosoknak készült kisokosunkat most további információkkal egészítjük ki. Sokan aggódnak ugyanis amiatt, hogy nem fogják tudni fizetni a megemelt rezsidíjat, mivel egyetemen vagy főiskolán továbbtanuló gyermekeik után már nem kapnak családi pótlékot. Ugyanakkor a nagyobb gyerekek is még mindig velük laknak, hisz nincs önálló keresetük, amiből függetlenedni tudnának. Számukra jó hír, hogy akkor is jogosultak a nagycsaládos gázárkedvezményre, mutatjuk is, hogy miként kaphatják meg. 

Fotó: Shutterstock

Ebben az esetben a szülőnek kérnie kell a gyermek figyelembevételét. Ennek menete:

A kitöltésnél a beszámítás jogcíme alatt azt kell megjelölni, hogy a gyermek felsőoktatási intézményben első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik (II/12. b. pont). Miután megszületik az erről szóló határozat, akkor lehet kérni a nagycsaládos támogatásra való jogosultság megállapítását, ami egy újabb határozat lesz. Érdemes tehát minél hamarabb elkezdeni az ügyintézést, mivel csak két hónapra visszamenőleg lehet megkapni a kedvezményt.

Aki már benne van a támogatotti körben, annak nem kell újra megigényelnie a kedvezményt. Viszont arra nem árt odafigyelni, hogy ha valamiféle változás történik, azt le kell jelenteni. Különösen fontos ez abban az esetben, ha kistestvér születik, hiszen akkor megemelkedik a kedvezmény mértéke: az alapjáratban 3 gyermek után járó plusz 600 köbméternyi rezsicsökkentett fogyasztás minden újabb jövevénnyel 300 köbméterrel egészül ki. Vagyis például ha öt gyermeket neveltek, akkor a mindenkinek járó 1729 köbméteres kvótához még 600 + 2×300 köbméter jön hozzá, összesen tehát csaknem 3000 köbméterig vagytok jogosultak arra, hogy az 1020 forintos piaci árnak csak a tizedét, 102 forintot fizessetek az elhasznált gáz köbméteréért.

Fotó: Wolf Géza

Hogy megkaptad-e kedvezményt, azt könnyen ellenőrizheted a szolgáltató által kiállított számlarészletezőn. Az egyetlen nehézséget talán csak az jelenti, hogy azon a mennyiségeket megajoule-ban (MJ) találod feltüntetve, miközben a gázfogyasztásod a mérőórán köbméterben (m³) látod. Ez egyébként összhangban van a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó értékesítési árak megállapításáról és alkalmazásáról szóló 69/2016.(XII.29.) NFM rendelettel, amely szerint az I. árkategóriás díjszabással maximálisan vételezhető földgázmennyiség három gyermekre tekintettel évi 61 560 MJ (az alap 41 040 + 20 520), valamint a negyedik gyermektől számítva gyermekenként további 10 250 MJ

Ha nem ijedsz meg a számoktól, máris mutatjuk, hogyan jönnek ki a számlaértékek. A gázszámlában fizetendő összeg ugyanis nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ (azaz, hogy mennyi köbméter fogyasztást mért a gázórád), hanem annak fűtőértékétől is, vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni. Így a szolgáltató a végösszeget a következő képlettel számítja ki: gázdíj [Ft] = térfogat [] × fűtőérték [MJ/] × egységár [Ft/MJ]. Egy köbméter földgáz fűtőértéke általában 30 és 35 MJ között váltakozik településenként, Budapesten például 34,38 MJ/m³. Hogy nálad pontosan mennyi az annyi, azt ide kattintva a kalkulátor segítségével kiszámíthatod. 

Fotó: Wolf Géza

A kormányrendelet szerint a társasházak esetében is van lehetőség a kedvezmény igénybevételére.

  • Lakossági fogyasztóként minden olyan lakóépület jogosult erre, ahol a kapacitás nem haladja meg a 20 m³/órát és amelyben az önálló lakások száma nem több, mint az ott található, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma.
  • A  társasház, lakásszövetkezet a rezsicsökkentett földgázkvótán felül többletmennyiségre jogosult. Ezt a kedvezményt a rendeletben meghatározott kedvezményes mennyiség (1729 m³) és az épületben lévő lakások számának szorzata alapján kell meghatározni.
  • A többletmennyiség igénybevételéhez a társasháznak, lakásszövetkezetnek kell nyilatkoznia a szolgáltató felé az önálló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról.
  • A szolgáltató az így meghatározott kedvezményes mennyiséget a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza időarányosan. Ha 2022. szeptember végéig beérkezik ez a nyilatkozat, akkor az augusztusi árváltozás időpontjától visszamenőleg figyelembe vehető a kedvezmény.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kitették a PSG keretéből Messi ősellenségét

borsonline.hu

Meglepő dolgot kért Hosszú Katinka az esküvőjére

borsonline.hu

Tisztán látszik a micsodája, átlátszó fehérneműben tette szét lábait a szexistennő – 18+ fotó

mandiner.hu

Zelenszkij bejelentette: Eljött a menekülés ideje

ripost.hu

Lecsúszott a törölközője, lesd meg az érzéki álomnő meztelen testét

mandiner.hu

Lelőttek egy fegyveres férfit, aki megtámadta az FBI irodáját Ohióban

borsonline.hu

Elképesztő: Tornádó tombolt a szolnoki szabadstrandon

mindmegette.hu

11 bombasztikus ebéd, ha nem akarsz húslevest főzni a hétvégén

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Éjjel kettőkor, részegen tört be a hajdúsági rendőr egy házba, videó készült az esetről

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

További cikkek

INSIDER

Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

Igazi csoda: egy napot sem adtak neki, Norbika most 3 éves

INSIDER

Rabszállítót vennél? Most megteheted!

INSIDER

Búcsút mondhatunk a nyárnak? Ilyen időjárás vár ránk

INSIDER

Hihetetlenül cuki: így tölti a nyarat az SMA-s Zsombi