INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Tudatosabbá és magabiztosabbá váltak pénzügyekben a magyarok

Meglepő dolgok derültek ki egy friss felmérésből.

Szerző Ripost

Miközben a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek, egyre fontosabb, hogy az emberek tudatosak és magabiztosak legyenek a pénzügyek terén.
Egy friss felmérés azzal a jó hírrel szolgál, hogy mi, magyarok az elmúlt egy évben magabiztosabbak lettünk a pénzügyekkel kapcsolatban. Jöjjenek a részletek!

Fotó: Pixabay.com

A 2022 májusában készült kutatásban részt vevő magyarok 52 százaléka azt állította, hogy kiismeri magát a pénzügyi termékek és szolgáltatások területén, ez pedig jelentős, 7 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 45 százalékhoz képest! – derül ki a KANTAR piackutató felméréséből mely a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült.

Melyik korosztály számít igazán magabiztosnak a pénzügyekben?

A leginkább magabiztos a 35-44 éves korosztály (61 százalék), az átlagnál bizonytalanabbak pedig a 18-24 és 55-65 évesek (47, illetve 34 százalék). A többiekhez képest szintén nagyobb önbizalomról számoltak be a magasabb iskolai végzettségűek, a megtakarítással rendelkezők és azok, akik minden hónapban tudnak félretenni pénzt a jövedelmükből.

Family,With,A,Child,Having,Financial,Problems,,Doing,Home,Budgeting,
Fotó: Shutterstock

Figyelemre méltó, hogy a kutatásban részt vevő magyarok 28 százaléka minden kiadást előre eltervez, ez az arány csaknem megháromszorozódott a tavalyi 10 százalékhoz képest. További 34 százalék kalkulál előre a nagyobb kiadásokkal, és szintén 28 százalék készít kisebb költségvetést.

Kik készítenek rendszeresen költségvetést?

A 18-24 év közöttiek kevésbé gondolkodnak előre, ha anyagi dolgokról van szó, csak 35 százalékuk készít rendszeresen költségvetést, míg a 65-75 évesek 73 százaléka, így a nyugdíjasok mondhatók a legtudatosabb korosztálynak.

Happy,Senior,Couple,Giving,High-five,Holding,Papers,And,Documents,Sitting
Fotó: Shutterstock

A válaszadók 44 százaléka szerint a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése az iskolák hatásköre, 34-34 százalék jelölte meg a pénzügyi intézményeket és a kormányt, 21 százalék szerint pedig az egyének saját felelőssége a tájékozódás, míg 14 százalék civil szervezetekre támaszkodna.

Ingyenes tankönyv segít

Az Orbán-kormány nagy hangsúlyt fektet a pénzügyi ismeretek oktatására. Érdemes felidézni, hogy 5 évvel ezelőtt, 2017 szeptemberében – a hazai középiskolák mellett – 900 általános iskolában kezdték meg a pénzügyi ismeretek oktatását. A Küldetések a pénz világában című tankönyvet a Pénziránytű Alapítvány – a Magyar Nemzeti Bank támogatásával – ingyenesen biztosítja az általános iskolák részére. Sőt, a 2022-es kiadás, illetve a korábbi tankönyvek is bárki számára ingyenesen elérhetők, letölthetők ITT.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!