INSIDER

Szerző ripost

1 hónapja

Veszélyes, omladozó házak a fővárosban: kié a felelősség? Itt a válasz

A Magyar Közös Képviselők Egyesületének elnöke nyilatkozott.

Szerző ripost

Egy ország kapta fel a fejét a hír hallatán, miszerint a járdára omlott egy Bajza utcai ház homlokzatának vakolata. A környéken élők azóta is félve mennek el az épület mellett. Budapesten több omlásveszélyre figyelmeztető táblára lehetünk figyelmesek, ezek azonban nem változtatnak a társasházak felelősségén.

Az elmúlt években több olyan esetről is beszámolt a Metropol, amikor az elhanyagolt épületek homlokzatai balesetveszélyessé váltak. A lap most Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesülete elnökét kérdezte arról, hogy kit terhel a felelősség egy esetleges baleset esetén, és hogy ezen változtat-e a figyelmeztető táblák kihelyezése.

Fotó: Sandor Bankuti

Kártérítési kötelezettséggel élhetnek a társasház ellen

„Folyamatos karbantartási kötelezettsége van a társasháznak” – magyarázta Weisz Gábor Miklós, aki hozzátette, a közös képviselő felelőssége is felmerülhet.

A társasházkezelőnek biztosítania kell, hogy a közös tulajdon ne okozzon kárt se a tulajdonosoknak, se az utcának 

– tette hozzá.

Fotó: Nagy Zoltan

A lakók is bejelentést tehetnek

A legjobb megoldás az, ha az építésügyi hatóságnál tesznek bejelentést a lakók arról, hogy veszélyes a ház homlokzata.

Fotó: Nagy Zoltan

„Ebben az esetben az építésügyi hatóság arra kötelezi a társasház kezelőjét, hogy végezze a megfelelő karbantartási kötelezettségét. Másrészt arra, hogy mindaddig, amíg nem végzi el, addig biztosítsa a biztonságos közlekedést elkerítéssel és figyelmeztetéssel, vagy védőállványzat építésével. Azt, hogy melyik módszer a hatékony, azt az építésügyi hatóság szakértője dönti el az alapján, hogy mennyire érzi veszélyesnek az épület homlokzatát.”

Egy figyelmeztető tábla önmagában nem elég

Egy kihelyezett tábla gyakorlatilag semmilyen szinten nem változtatja meg a jogi hátterét egy balesetnek. Ha a megfelelő figyelmeztetéseket követően nem hárítja el a veszélyt a társasház, akkor az ebből adódó baleset ugyanúgy a ház felelőssége. 

Nem mindig van pénz a házak felújítására

„Még a mai napig vannak olyan épületek, amelyeket nagyon régi – akár 40 éves fából, gerendából épült – állványzat veszi körbe, és a járókelők ezalatt mennek el. Ezek azért kerültek oda, mert a homlokzat omlásveszélyes, viszont nincs pénze a háznak megcsináltatni, ezért a gyalogos átkelést ezzel biztosítják."

Szerző ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!