3 hónapja

Különös hobbit talált egy négyéves csanádpalotai kisfiú, Kocsis Tibor is segít neki

Rácsodálkozott a kisgyerek arra, amit az édesanyja régi holmijai között talált. Aztán különös dolgot kért.

Szerző Ripost

Tímea és kisfia épp a régi kacatok között keresgélt, amikor kezükbe került egy 25 éve küldött képeslap, és a négyéves Erik rácsodálkozott, hogy az meg micsoda. Anyukája elmesélte neki, hogy bizony voltak olyan idők, amikor még kézzel írtunk üdvözleteket rokonoknak és barátoknak születésnapra, névnapra és más ünnepekre, és lapjainkat a postás kézbesítette. Azóta nagyot fordult a világ, már csak az ismerősök digitális üzenőfalára írjuk ki gratulációnkat, vagy épp Instára posztoljuk ki, hogy milyen élményeink voltak a nyaraláson, aztán aki követ minket, úgyis látja. 

Egyre személytelenebb és egyre virtuálisabb lesz a világunk. Már nem várjuk izgatottan a kézbesítőt, mert az legfeljebb közgyűlési meghívókat és banki értesítőket hoz, bár azokból is egyre kevesebbet, hisz immár a közüzemi számlák is e-számlák, a hivatalos levelek az ügyfélkapu-tárhelyre érkeznek, a többi levelezésünket pedig e-mailen vagy messengeren bonyolítjuk.

Eriknek nemcsak a lapok, de a bélyegek is tetszenek (olvasói fotó)

Nem csoda, hogy a kis Erik nem tudta hova tenni a kezében tartott tízszer tizenöt centis képes irományt, amelynek egyik oldalán egy építészeti csodát látott, a másik felén pedig gyöngybetűk meséltek valami régmúlt történetről, aminek ő még értelemszerűen nem lehetett a részese, anyukájának viszont fontos emlék. Tímea azt szeretné, ha fiának is lennének ilyen emlékei negyedszázad múlva, ezért a világháló adta lehetőségekkel élve azt kérte ismerőseitől, hogy küldjenek neki a közelgő születésnapjára képeslapokat. 

Először arra gondoltam, hogy megkérem a nagyit, küldjön az unokájának egy képeslapot a szülinapjára. Azután eszembe jutott, hogy más barátoktól és ismerősöktől is kaphatna. Biztos nagyon örülne neki, és eltehetnénk emlékbe, hogy akár 25 év múlva, amikor már felnőtt férfi lesz, ő is elő tudja majd venni, és elmesélhesse valakinek, mi is az a képeslap

– mondta el a Ripostnak Erik édesanyja, aki hírességeket is megkeresett az ötletével. Kocsis Tibor a lassan mozgalommá szélesedő akció mögé állt. Mint mondta, rendszeresen kap leveleket, amikben szinte mindig pénzt kérnek valamilyen célra. Ebben a kérésben az tetszett meg neki, hogy csupán egy olyan gesztus, ami alig kerül valamibe, mégis nagy örömöt szerez.

Picit magamra ismertem, mert kiskoromban én is imádtam a küldeményeket. Rajongói leveleket írtam, és sokszor választ is kaptam szép levélpapíron, érdekes bélyegekkel. A mai napig, ha nyaralni megyek, küldök onnan képeslapot, még ha előbb is érek haza, mint ahogy a posta kikézbesíti

– árulta el a Ripostnak Kocsis Tibor, hozzátéve, hogy mindig is örömmel gyűjtött és rendszerezett olyan dolgokat, amelyek ma már múltidézők. Van például egy hatalmas lemezgyűjteménye, de legóból is már annyi, hogy nem fér el a lakásban, emiatt kellett felfüggesztenie az összeépítésüket. 

Gyerekként az összes zsebpénzem és a húsvétkor kapott locsolópénzt is lemezekre költöttem, a tesóm meg bélyegeket gyűjtött, és most a születésnapi képeslapom postára adásakor szembesültem vele, hogy mennyi szép új bélyeg kapható. Még ma is adnak ki újakat, amik egyszer ugyanúgy a múltunkat idézik majd vissza

– mutatott rá az énekes. És valóban, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségénél a Ripostnak elmondták, hogy évente 25 témában jelennek meg idehaza új bélyegek, amiket változatlan érdeklődéssel keresnek a filatelisták. Mivel a 25-ös szám már annyiszor előkerült a témában, lassan számmisztikai szerepet tulajdoníthatunk neki. 

Erik térképen jelöli, honnan küdtek neki szülinapi lapokat (olvasói fotó)

Erik augusztus 25-én lesz négy éves, de már most nagyon sok felbélyegzett képeslapot kapott az ország minden tájáról. Sőt egy térképet is, amelyen színes címkékkel tudja jelezni, honnan küldtek neki szülinapi gratulációkat Csanádpalotára. Ahogy Kocsis Tibor közösségi oldalán az egyik hozzászóló megjegyezte: lassan Európa-térkép kell majd, hogy minden feladási helyet fel lehessen tüntetni. 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!