INSIDER

Szerző Ripost

3 hónapja

Figyelmeztet a magyar orvos: újabb tünetei vannak a covidnak

Az omikron alvariánsai okozzák a panaszokat.

Dr. Mangó Gabriella legutóbbi Facebook bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben a már ismert covid tünetek mellett két újabb panasz is gyakorivá vált a koronavírusos betegeknél.

Mangó Gabriella
Fotó: Mangó Gabriella

 

A covid lezajlása hullámzó: jobban vagy, mosott zokni, jobban vagy, rohadt nád

- fogalmaz szemléletesen a doktornő, majd így folytatja: 

Kelés, fekvés, láz, hőemelkedés váltakozva jelentkezik a betegség alatt.

 

A gyöngyösi háziorvos ezután tesz említést a bejegyzésében arról a két covid tünetről, amelyre egyre többen panaszkodnak.

omikron
Fotó: Pixabay

Az éjszakai izomgörcsök mindkét alsó végtagban és az arcüregi gyulladások belobbanása is gyakori a betegeknél. Mindezt hasmenés, köhögés, esetleg hányás tarkíthatja 

– számol be róla a doktornő.

 

Nagyon sokszínűek a tünetek

Most legtöbben az omikron BA.4 és a BA.5 variánsaitól betegednek meg. 

 

A fent említettek tünetek mellett jellemző még a fáradtság, az izomfájdalom, az orrdugulás, az orrfolyás, és nem utolsósorban a torok- és fejfájás 

- emlékeztet dr. Mangó Gabriella, akinek a javaslata, hogy aki teheti, viseljen maszkot és kerülje a nagy tömeget, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

Hozzátesszük: a nagy átoltottság hozzájárult, hogy a vírus ma már jóval kevésbé betegíti meg az embereket, kevesebben kerülnek kórházba és ritkább a halálos áldozat. A legutóbbi jelentés szerint Magyarországon 6.414.563 ember oltottak be koronavírus ellen, az aktív fertőzöttek száma Budapesten 12.797, vidéken 36.729, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ arra figyelmeztet, hogy továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!