INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Döbbenet, miből alkot a magyar művész, akit 14 ezren követnek

Kánya Tamásnak kikapcsolódás, hogy a természetben alkothat.

Szerző Ripost

Kánya Tamás piros biciklijével járja a fővárost, hogy a következő alkotásának megfelelő helyszínt találhasson. Régen ötvös volt, de már több mint 15 éve a „természetművészetének” él. 

Fotó: Metropol

„Közel 20 éve járok le a Római-partra. Eleinte fotózni akartam, de úgy láttam, mindenki ugyanazt fotózza állandóan, a fákat, a vizet. Aztán először kavicsokból kezdtem el készíteni dolgokat, majd uszadékfából” – kezdte a Metropolnak Kánya Tamás, aki 2013 óta foglalkozik természetművészettel. „Újabban mandalákat készítek, mert nagyon megtetszettek nekem, de fönt a budakalászi ártéri erdőben a fák törzsére csinálok arcokat, fejeket. No meg sárszobrokat is készítek” – árulta el az elképesztő fantáziájú és kézügyességű alkotó.

Sárból épít szobrot

Tamás nem tagadja, maga is meglepődött, hogy az egyszerű sárból mit lehet létrehozni.

Lementem, szedtem a Duna-parton iszapos sarat, és megpróbáltam. Nekem is csoda volt, hogy megmarad, én sem akartam elhinni. Mikor az emberek megtudják, hogy sárból készültek a szobrok, akkor általában még jobban tetszik nekik

– mondta a művész, aki saját bevallása szerint soha nem tanult szobrászatot, ezért folyamatos gyakorlással szeretné még tökéletesebbé tenni az alkotásait. „Mikor elkezdem, még nem látom magam előtt, hogy mi lesz belőle, de a végére csak kialakul az arc. Ott még nem tartok, hogy tudatosan arcokat készítsek, majd lehet, hogy egyszer, ha belejövök, sikerül” – vallotta be.

„Minden évszaknál van valami új”

Tamás rengeteg szatyorral érkezett a Római-partra, csomagjai tele vannak érdekesebbnél érdekesebb termésekkel és levelekkel, egész évnyi szorgos gyűjtései eredményeivel.

„Minden évszaknál van valami új. Például a platánfa bogyóját csak télen tudom összegyűjteni és eltenni. Ha nem szedem össze és nem rakom el, akkor nem fogok tudni vele dolgozni” – magyarázta Tamás.

Rengetegen várják a műveit 

Kánya Tamás a „Római-parti 'Kőkert' Land Art in Hungary” nevű Facebook-oldalán osztja meg művészetét.

„Szeretem csinálni, rengetegen várják a képeket. Nem hittem volna, hogy ilyen nézettsége lesz az oldalamnak, vagy hogy ennyi embert érdekel” – vallotta be a természetművész, akinek a fenti oldalát 14 ezernél is többen követik.

Felkészül a természeti csapásokra

Mivel Tamás „műhelyét” a természet adja, ezért mindig felkészült az esetleges időjárásváltozásokra.

„Sokszor volt, hogy eleredt az eső, de mindig hozok magammal nylont és akkor letakarom gyorsan, hogy megvédjem” – árulta el. Majd így folytatta: 

„A land-art arról szól, hogy nem maradandó. Ezeket az alkotásokat külföldön általában a természet, az eső a vihar, az állatok, nálunk sajnos többségben az emberek teszi tönkre. Ezért nem lehet nagyon maradandót alkotni, ami engem nem nagyon zavar, de az embereket igen, mert szívesen megnéznék élőben az alkotásaimat. Nekem az a fontos, hogy amit alkottam, az fényképen meglegyen. Általában le tudom fényképezni, amit elkészítettem, de 8-9 éve volt, mikor kőoszlopokat építettem, és összedőlt az egész, mielőtt le tudtam volna fotózni” – idézte fel a peches történetet Kánya Tamás, akinek ez sem vette el a kedvét a sokszor kérészéletű alkotásoktól.

Kánya Tamás elképesztő munkáinak virtuális kiállítását ITT találod.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!