INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Ő az ország legidősebb oktatója: 73 évesen tart edzéseket Erzsike

Magyarország legidősebb zumbaoktatója a 73 éves Erzsike, aki heti több órát tart korosztálya számára. A Bors munkatársai is ott voltak az egyik örömteli, ám izzasztó edzésén.

Szerző Ripost

Kirobbanó energia, könnyed elegancia és rendkívüli kedvesség: Erzsike elképesztő tempót diktál kortársainak. Elképesztő fittségét részben lányának köszönheti. Ő vezette be a zumba világába, ami aztán annyira magával ragadta, hogy már túl a hatvanon, 2010 novemberében ő maga is zumbaoktatóvá vált. 

Fotó: Ripost

Pedig papírforma szerint nem ilyen időskor várt volna rá. Gyerekként, orvosi javaslatra kezdett balettozni: még csak 12 éves volt, de már túlsúlyos. Felnőttként sem lett egyszerűbb az élete, kétszer élesztették újra, és harminckét műtéten volt már túl, amikor elhatározta, hogy a zumbával tartja frissen magát, és így őrzi meg egészségét. 

„Semmit sem késő elkezdeni” – teszi hozzá Erzsike, akinek három gyermeke nagyon örült, amikor megtudták: zumbázni fog. Két lánya szintén zumbainstruktor, így a zene és a tánc iránti szeretet a családban amúgy is megvolt. 

Fiatalos szerelésben 

„Számomra nagyon fontos a lelkesedés és az, hogy jól érezzük magunkat mindenféle előítélet nélkül. Én nagyon szeretem ezt a zumbaérzést, és ezt igyekszem átadni a vendégeimnek is” – mondja Erzsike, aki fekete melegítőnadrágban, fiatalos, neonszínű ujjatlan, kapucnis felsőben fogad. Tizenketten vesznek körbe minket a pesti edzőteremben, főként nyugdíjasok. Kellemes, latin-amerikai popzene árad a hangfalakból, és már indul is az edzés, ami leginkább tánclépésekhez hasonlít. 

Fotó: Ripost

Igazi energiabomba 

Már az ötödik percben kiderül, még fiatalabb munkatársunk számára sem könnyű tartani a tempót az edzés idejére valódi energiabombává változó Erzsikével. Csupán néhány utasítás hangzik el, minden mást elmutogat tanítványainak a zumbamama. 

Hatvanpercnyi önfeledt, ám izzasztó gyakorlat után még a búcsúzás előtt egy körbe áll a társaság. Szusszannak egyet, majd kezeiket egymáshoz érintve kiabálják együtt a varázsszót: zumba! Erzsike az edzés után fáradhatatlanul magyarázza, miért is választotta ezt a sportot. 

„Ez annyira egyszerű! Már elsőre könnyű lemásolni a mozdulatokat. De a legfontosabb: aki ide lejön, az érezze jól magát” – magyarázza Erzsike, aki a tánc zumba gold változatát űzi. Ez tipikusan az idősek számára kidolgozott mozdulatsorokat jelenti. 

Nekik szórakozás a mozgás

„Azt akartam, hogy a nyug­díjas korosztálynak is legyen egy olyan sportja, amiben jól érzi magát, és szórakozva elvégzik a napi testmozgást. Arra nagyon oda kell figyelni, hogy ki milyen állapotban érkezik, van-e betegsége, vannak-e esetleg gyakorlatok, amiket másként érdemes végeznie” – folytatja szűnni nem akaró lendülettel az idős hölgy, akinek egyik tanítványa, Zsuzsa szakítja félbe a beszélgetést:

„A kezdet kezdete óta járok zumba goldra. A cukorbetegségem miatt fogtam bele ebbe a sportba. Nagyon jól érzem itt magam, segít a hangulatomon és az egészségügyi állapotomon is. Erzsike nagyon közvetlen mindenkivel, és megizzaszt minket rendesen. Egyszerűen kortalannak érzem magam az edzések után” – meséli Zsuzsa az öltöző felé menet.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Teve gyilkolt egy szlovák cirkuszban

borsonline.hu

Gyakorlatilag kettészakadt a fiatal lány teste a horrorbalesetben, ő azonban nem csak túlélte, de lábra is állt

hirtv.hu

Halcsonkító horgász ellen indult hajtóvadászat Kevermesen – videóval

metropol.hu

Álló mellbimbóval, bugyi nélkül terpesztett a szőke bombázó

mandiner.hu

Jól lehűtött irodák, nappali kivilágítás, lézershow – így nem spórol a német kormány a parlamenti szünet alatt

origo.hu

Felülnézetből fotózta melleit és combját Tolvai Reni - kép

travelo.hu

Videó: Félelmetesen alacsonyan suhant el az emberek feje felett a Wizz Air gépe

ripost.hu

Szandi elárulta, hazajön-e a lánya Amerikából

ripost.hu

Horror a katakombában: A turistákra kacsintgat a 2 éves lány holtteste

ripost.hu

Óriásmellét megmutatva, egy szál semmiben indult koncertezni Tolvai Reni

ripost.hu

Tragédia Kópházánál: ismét baleset történt, hiába küzdöttek a 36 éves motoros életéért

További cikkek

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Rezsicsökkentés: ennyit spórolhatsz, ha energiatakarékosra cseréled az izzókat

INSIDER

Olyan hír jött az időjárásról, aminek nagyon fogunk örülni

INSIDER

Kánya Tamás különös alkotásai lepték el a fővárost

INSIDER

Hihetetlen, mi történt Nagykőrösön, sokkot kaptak a járókelők - Videó

INSIDER

Már zöld rendszámmal jár az egyetlen magyar villanyos Trabant