INSIDER

Szerző Ripost

6 hónapja

Pár napon belül újra elkapható a koronavírus? Megszólal a magyar virológus

Rusvai Miklós tiszta vizet önt a pohárba.

Felröppent a hír, hogy a koronavírus alvariánsok akár pár nap után újra megfertőzhetik a Covidból frissen felépült embert. A Ripost ennek kapcsán kereste Rusvai professzort.

Fotó: Markovits Gábor

 

„A koronavírust újra el lehet kapni, de nem pár napon belül” – vélekedik Rusvai Miklós. A virológus szerint a koronavírus maximum néhány hét múlva fertőzhet meg újra egy beteget, és hogy véleményét alátámassza, egy példát is megemlít.

„Eddig a legrövidebb idejű újrafertőzés 22 nap volt, azonban azt nem ugyanaz a koronavírus-variáns okozta, hanem a delta után kapta el valaki az omikront, illetve valamilyen más koronavírus -variáns-fertőzés betegítette meg újra a pácienst. Ez egy bizonyított spanyol eset volt” – számol be Rusvai doktor.

A virológus más rekordnak számító esetről is említést tesz, amelyet az Egyesült Királyságban vizsgáltak.

„Több, orvosok által számontartott rekord is létezik. Egy beteg bő egy éven át volt folyamatosan fertőzött. Hetente, tíznaponta vettek tőle mintát, és a tesztje mindig koronavírus-pozitivitást mutatott. Nem szabadult meg a vírustól, nem lett immunis ellene, és végül Covidban is halt meg. A genetikai vizsgálatok kimutatták, nem arról volt szó, hogy újra és újra fertőződött a páciens, hanem egy éven keresztül végig ugyanaz a vírus munkált benne. Itt viszont nem tudjuk, hogy a betegnek voltak-e más betegségei, mivel ezt nem hozták nyilvánosságra. Nem tudható, hogy AIDS-es volt-e, vagy esetleg más, immunhiányt okozó betegségben szenvedett-e a beteg, netán kezelés kapott".

Tucatnyi vírus okozhat az omikronhoz hasonló tüneteket

Rusvai doktor arra is felhívja a figyelmet, hogy nem feltétlenül az omikron fertőz újra, hanem annak valamelyik alvariánsa, vagy valami más olyan vírus, ami hasonló tüneteket okoz, mint a koronavírus.

Coronavirus,(covid-19),Outbreak,And,Coronaviruses,Pandemic,Medical,Health,Risk.,Viruses
Fotó: Shutterstock

„Gyakran nem vizsgálják, mi okozza a tüneteket. Megeshet, hogy a beteg a koronavírushoz hasonló tünetek észlel magán, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy az okozza a betegséget. Hiszen az omikron többnyire már csak náthaszerű, felső légúti tüneteket okoz, és ilyet tucatnyi vírus képes produkálni – fűzi hozzá a professzor.
 S  mi alapján tudunk meggyőződni arról, hogy covidosok vagyunk vagy sem? 

"Ezt kizárólag tesztekkel lehet bizonyítani. Erre alkalmasak a házilag is elvégezhető gyorstesztek, melyek a nyálból, orrváladékból kimutatják a koronavírust. A legmegbízhatóbb természetesen a PCR-vizsgálat, de ez manapság már pénzbe kerül, a háziorvos már nem rendelheti meg az ingyenes tesztelést". 

Mit tegyünk náthaszerű tünetek esetén, hogy védjük a környezetünket egy esetleges fertőzéstől? 

A professzor szerint erre a jól bevált sokéves, sok évtizedes tapasztalat segíti az embereket, és főleg a szülőket. 

"Mindenképpen célszerű otthon maradni, illetve a gyerekeket otthon tartani. Segít a pihenés, az ágynyugalom, a sok folyadék (víz, tea stb.), illetve a könnyű, vitamindús ételek fogyasztása, a helyes táplálkozás. A családon belül a fertőzés átadása valószínű, de legalább a tágabb környezetet kíméljük meg tőle" - tanácsolja dr. Rusvai Miklós.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!