Létrehozva: 2022.05.25.

A háborús veszélyhelyzet kihirdetése nélkülözhetetlen lépés a sikeres válságkezeléshez

Egy kormánynak joga és kötelessége mindenek fölé helyezni a nemzeti érdeket és megteremteni a normatív feltételeit annak, hogy megvédhesse a magyar államot és polgárait.

A Századvég Alapítvány jogi szakértője, ifj. Lomnici Zoltán szerint a háborús veszélyhelyzet kihirdetése nélkülözhetetlen a háborús válsággal szembeni eredményes és hatékony védekezéshez. Az alkotmányjogász az Origónak adott interjút.

Fotó: Polyák Attila / Origo

Miért hirdetett a kormány háborús veszélyhelyzetet?

Ifj. Lomnici Zoltán: Magyarország közvetlen szomszédságában elhúzódó háború zajlik. A felek közötti tűzszünet és a majdani béke lehetősége mértékadó szakértők szerint távolinak tűnik, hiszen továbbra is heves összecsapások folynak, a delegációk pedig hosszú idő óta nem ültek egymással tárgyalóasztalhoz.

A háború húsbavágó következményei hatalmas kihívások elé állítják az országokat, melyek – ha nem kezelik őket megfelelően - drasztikus kihatással járhatnak a gazdaságra és a mindennapokra.

Egy ilyen háborús időszakban cselekvőképes kormányra van szükség, amely képes a gyors és hatékony döntések meghozatalára a magyar emberek védelme érdekében. Ezt a cél szolgálja a veszélyhelyzet jogintézményének a háborús helyzettel kapcsolatos kiegészítése.

Mi a kormányzat döntésének a lényege és ez az emberekre nézve mivel jár?

Ifj. Lomnici Zoltán: A veszélyhelyzet a különleges jogrend egyik típusa, melyet a kormányzat hirdethet ki az Alaptörvényben meghatározottak szerint. Míg korábban a veszélyhelyzetet az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében lehetett bevezetni, addig a jövőben erre a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetében is lehetőség lesz.

Veszélyhelyzet során a kormány sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be: rendeletet alkothat, amellyel - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Az így megalkotott rendeletek kiindulópontként tizenöt napig maradnak hatályban, kivéve, ha a kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján – meghosszabbítja hatályukat. Fontos megjegyezni azonban, hogy a kormánynak a veszélyhelyzettel összefüggésben meghozott minden rendelete a veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti.

Különleges jogrendben az alapvető jogok gyakorlása – az Alaptörvényben meghatározott kivételekkel, mint többek között az emberi méltóság és az élethez való jog - felfüggeszthető vagy a szükségesség-arányosság szerinti mértéken túl korlátozható.

A háborús veszélyhelyzetet érintő módosításokat a mai nap folyamán aláírta a köztársasági elnök, így azok a Magyar Közlönyben történő kihirdetésüket követő napon hatályba lépnek.

Hogy látja, szükségszerű volt-e a lépés? 

Ifj. Lomnici Zoltán: A keleti szomszédságunkban zajló fegyveres konfliktus és azok hatásai Magyarországra is érdemi hatást gyakorolnak. Ráadásul ezen krízis tekintetében ismét egy átgondolatlan brüsszeli válságkezelésnek lehetünk tanúi, amely nemcsak, hogy nem foglalkozik a kisebb, földrajzi és fizikai adottságaiknál fogva, önhibájukon kívül szorult helyzetbe került nemzetállamok érdekeivel, hanem egyenesen tönkre tenné az egész európai gazdaságot és ipart is.

Ebben a helyzetben egy kormánynak joga és kötelessége mindenek fölé helyezni a nemzeti érdeket és megteremteni a normatív feltételeit annak, hogy megvédhesse a magyar államot és polgárait.

Mindezt jól szemlélteti az is, hogy az Európai Unió tagállamainak többségében (például Ausztriában, Finnországban, Észtországban stb.) a háborús helyzet - a magyar szabályozáshoz hasonlóan - a különleges jogrend és a veszélyhelyzet kihirdetésének jogalapja lehet, amely során az alapjogok korlátozhatók, az államvezetés pedig ideiglenes többletjogosítványokkal rendelkezhet.

A mostani hazai módosítások kizárólag a fent megfogalmazott célokat szolgálják, ebből kifolyólag nélkülözhetetlenek a háborús válsággal szembeni eredményes és hatékony védekezés érdekében.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Halálos áldozata is van a heves esőzéseknek az Egyesült Arab Emírségekben

origo.hu

Borzasztó felfedezés: megtalálták az első vámpírbaktériumokat, embervért esznek

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

mandiner.hu

Meteorológusok: nem biztos, hogy természetes okból zúdult özönvíz Dubajra

origo.hu

Undorítóan zaklatta a veronai buszbaleset halottjainak hozzátartozóit egy férfi

travelo.hu

Csodájára járnak a színpompás dunántúli völgynek, ahol azáleák virágoznak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Járványveszély: a kormány megvédi a perrel támadott gyermekorvosokat

INSIDER

Úgy szálltak ki, mint egy tankból: gyermekes apuka karambolozott Érden - Fotók

INSIDER

Hajrá, magyarok! Országjárásba kezdenek a jövő sportsikerei érdekében

INSIDER

Eltüntettek egy-két kínos képet Magyar Péterről