INSIDER

Szerző Ripost

4 hete

A háborús veszélyhelyzet kihirdetése nélkülözhetetlen lépés a sikeres válságkezeléshez

Egy kormánynak joga és kötelessége mindenek fölé helyezni a nemzeti érdeket és megteremteni a normatív feltételeit annak, hogy megvédhesse a magyar államot és polgárait.

A Századvég Alapítvány jogi szakértője, ifj. Lomnici Zoltán szerint a háborús veszélyhelyzet kihirdetése nélkülözhetetlen a háborús válsággal szembeni eredményes és hatékony védekezéshez. Az alkotmányjogász az Origónak adott interjút.

Fotó: Polyák Attila / Origo

Miért hirdetett a kormány háborús veszélyhelyzetet?

Ifj. Lomnici Zoltán: Magyarország közvetlen szomszédságában elhúzódó háború zajlik. A felek közötti tűzszünet és a majdani béke lehetősége mértékadó szakértők szerint távolinak tűnik, hiszen továbbra is heves összecsapások folynak, a delegációk pedig hosszú idő óta nem ültek egymással tárgyalóasztalhoz.

A háború húsbavágó következményei hatalmas kihívások elé állítják az országokat, melyek – ha nem kezelik őket megfelelően - drasztikus kihatással járhatnak a gazdaságra és a mindennapokra.

Egy ilyen háborús időszakban cselekvőképes kormányra van szükség, amely képes a gyors és hatékony döntések meghozatalára a magyar emberek védelme érdekében. Ezt a cél szolgálja a veszélyhelyzet jogintézményének a háborús helyzettel kapcsolatos kiegészítése.

Mi a kormányzat döntésének a lényege és ez az emberekre nézve mivel jár?

Ifj. Lomnici Zoltán: A veszélyhelyzet a különleges jogrend egyik típusa, melyet a kormányzat hirdethet ki az Alaptörvényben meghatározottak szerint. Míg korábban a veszélyhelyzetet az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében lehetett bevezetni, addig a jövőben erre a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetében is lehetőség lesz.

Veszélyhelyzet során a kormány sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be: rendeletet alkothat, amellyel - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Az így megalkotott rendeletek kiindulópontként tizenöt napig maradnak hatályban, kivéve, ha a kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján – meghosszabbítja hatályukat. Fontos megjegyezni azonban, hogy a kormánynak a veszélyhelyzettel összefüggésben meghozott minden rendelete a veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti.

Különleges jogrendben az alapvető jogok gyakorlása – az Alaptörvényben meghatározott kivételekkel, mint többek között az emberi méltóság és az élethez való jog - felfüggeszthető vagy a szükségesség-arányosság szerinti mértéken túl korlátozható.

A háborús veszélyhelyzetet érintő módosításokat a mai nap folyamán aláírta a köztársasági elnök, így azok a Magyar Közlönyben történő kihirdetésüket követő napon hatályba lépnek.

Hogy látja, szükségszerű volt-e a lépés? 

Ifj. Lomnici Zoltán: A keleti szomszédságunkban zajló fegyveres konfliktus és azok hatásai Magyarországra is érdemi hatást gyakorolnak. Ráadásul ezen krízis tekintetében ismét egy átgondolatlan brüsszeli válságkezelésnek lehetünk tanúi, amely nemcsak, hogy nem foglalkozik a kisebb, földrajzi és fizikai adottságaiknál fogva, önhibájukon kívül szorult helyzetbe került nemzetállamok érdekeivel, hanem egyenesen tönkre tenné az egész európai gazdaságot és ipart is.

Ebben a helyzetben egy kormánynak joga és kötelessége mindenek fölé helyezni a nemzeti érdeket és megteremteni a normatív feltételeit annak, hogy megvédhesse a magyar államot és polgárait.

Mindezt jól szemlélteti az is, hogy az Európai Unió tagállamainak többségében (például Ausztriában, Finnországban, Észtországban stb.) a háborús helyzet - a magyar szabályozáshoz hasonlóan - a különleges jogrend és a veszélyhelyzet kihirdetésének jogalapja lehet, amely során az alapjogok korlátozhatók, az államvezetés pedig ideiglenes többletjogosítványokkal rendelkezhet.

A mostani hazai módosítások kizárólag a fent megfogalmazott célokat szolgálják, ebből kifolyólag nélkülözhetetlenek a háborús válsággal szembeni eredményes és hatékony védekezés érdekében.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tényleg korán jön a Xiaomi 13

borsonline.hu

Drámai fotók: Sorház lángolt Budapesten, 17 embert menekítettek a tűzoltók

life.hu

Ha nem a kórházban akarjuk végezni, akkor ne dugjunk fel akármit: így használjuk a szexkütyüket (18+)

mandiner.hu

Az ukrán védelmi minisztérium az újságírókat hibáztatja egy sikertelen akció miatt

life.hu

Így kell helyesen pisilni: tuti, hogy eddig te is rosszul csináltad

vg.hu

Ez a háttérhatalom irányítja a pornóipart

metropol.hu

Tóth Gabi nem tudta visszafogni a könnyeit a csíkszeredai koncerten - Fotók!

travelo.hu

Egy nap és kezdődik a Győri Reneszánsz és Barokk Hét

ripost.hu

Mindennek vége? Meghan Markle-nek hátat fordított a királyi család

ripost.hu

Így marad ragyogóan fehér a kedvenc nyári ruhád

ripost.hu

Forró helyzet a strandon: Zimány Linda jobban néz ki, mint valaha!

ripost.hu

Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

További cikkek

INSIDER

Vérlázító! Szörnyen kellemetlen helyzetbe hozták Rusvai Miklóst

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás, a háborúnak mielőbb véget kell érnie

INSIDER

Rendkívül súlyos helyzetről számolt be a honvédelmi miniszter

INSIDER

Elárulta a 6 gyermekes édesanya, miért vállalt nagy családot

INSIDER

Erre jobb lesz felkészülni: 40 fok közeli meleg is lehet a jövő héten

INSIDER

Sokkoló: kiderült, hogy miért halhatott meg az anya, aki kislányaival balesetezett Zalában

INSIDER

Riasztást adtak ki a hőség mellett már a zivatarok miatt is

INSIDER

Több kilométeres torlódás az M7-esen, a Balaton felé