1 éve

Így néz ki belülről a szerelem és a hűség kastélya

Magyarországon kevés a Tudor stílusú kastély, mint amilyen a nádasdladányi. Ha belépünk a kastély udvarába, mintha csak Angliában járnánk!

A nádasdladányi Nádasdy kastély a 19. század második felében épült egy barokk kúriából, és a II. világháborúig a család székhelye volt. Aztán a tipikus magyarországi kastélysors jutott neki: nem tartották karban, tönkrement, beázott. 1993-ban nyilvánították műemlékké, de sokáig nem történt semmi. Most viszont a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában teljesen megújult. Mutatjuk, milyen lett a hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között látogatható épület!

A különleges épületre a filmesek is felfigyeltek, olyannyira, hogy októberben filmforgatás miatt zárva tart a kastély (Fotó: NÖF)

Közös hálószobát terveztetett az ifjú pár

A családi legendárium szerint a Nádasdyak Angliából származnak, ezzel is magyarázzák, hogy romantikus Tudor-stílusban építkeztek, ami Angliában a 14–16. században terjedt el. Egy korábbi barokk kúriát alakítottak át. A nádasdladányi kastélyt a szerelem és a hűség kastélyának is nevezik, mert 1872-ben, amikor Nádasdy Ferenc megörökölte apjától a birtokot, ő álmodta meg a kastélyt feleségével, Zichy Ilonával. Házasságuk különlegesnek számított, mert valódi szerelmi házasságot kötöttek, és annyira szerették egymást, hogy a kastély tervezésekor közös hálószobát terveztettek maguknak, ami főúri családokban nem volt divat. Ilonát 24 évesen elragadta a kolera, a négy gyermekkel özvegyen maradt gróf pedig úgy rendezte be a kastélyt, mintha a felesége még élne.

Fotó: NÖF

Mintha vendégségben járnánk a családnál

Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató beleélheti magát a kor mindennapjaiba, használhatja a replikabútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben.

 

A festményeken szereplő ruhák másolatait felpróbálhatja a látogató, amitől még különlegesebb lesz az élmény. A gyerekekre is gondoltak: a korabeli játékok kipróbálható replikáival berendezett játszószoba várja őket.

Fotó: Fortepan

Az Ősök csarnokában a család leghíresebb tagjainak egész alakos képmásait állították ki. Olyan neves festők munkái, mint Benczúr Gyula, Barabás Miklós, Valentiny János és Emil Adam. A portrékon szereplő családtagok rendkívül izgalmas történetét animációs filmen mesélik el a látogatóknak maguk a szereplők az Ősök csarnoka alatti, pincei apszisban.

Fotó: NÖF

Sok minden itt volt először

Amikor építették, modernnek számított az épület. – Bevezették a vizet és kiépítették a csatornahálózatot. – A fűtést – a hagyományos kályhák mellett – egy tűzkazánnal működő légbefúvásos rendszer biztosította. Ez volt az első magyar kastély, ahol ezt alkalmazták. – Itt volt Magyarországon először „beszélő cső”, ezen keresztül kommunikáltak a lakók a személyzettel. – A magyarországi kastélyok közül először Nádasdladányban volt telefon. – A pincét és a konyhaházat egy 50 méter hosszú alagút kötötte össze, amin keresztül csilléken, sínen vitték be az ételt és hozták ki a szennyest.

További látványos képeket és érdekességeket találsz a nádasdladányi Nádasdy kastélyról a Ripost7 augusztus 24-én, kedden megjelent számában. Keresd az újságárusoknál!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!