1 éve

Megható, gyerekek mentették meg a Gyöngyösi Állatkertet

Néhány napja már a végleges bezárás fenyegette a Gyöngyösi Állatkertet, de a gyerekeknek és szüleiknek hála, megmenekült. Még egy helyi óvodás csoport is örökbefogadott egy állatot, hogy ezzel is segítsen az állatkert megmaradásában. Barcai Henrietta igazgató erről a páratlan összefogásról mesélt a Ripostnak.

Hosszú idő után most úgy tűnik, hogy végre fellélegezhet a Gyöngyösi Állatkert alapítója és igazgatója, Barcai Henrietta. Pár nappal ezelőtt még veszélyben volt az állatok ellátása és a dolgozók munkahelye a járványhelyzet miatt. November óta ugyanis nem nyithattak ki és nincs semmi bevételük, ami fedezné a kiadásaikat.

Barcai Henrietta alig várja, hogy ne csak unokaöccse, Zsombi, de sok más gyerekek is újra látogathassa az állatkertet és találkozhasson az ott élő állatokkal. Fotó: Gyöngyösi Állatkert

„Pár napja még nagyon el voltunk keseredve, de az állatkertünkről megjelent híreknek köszönhetően olyan sokan siettek a segítségünkre, hogy most már látjuk a fényt az alagút végén! – mondta bizakodón az igazgató, akit nem is volt olyan egyszerű elérni, hiszen annyira lekötik az állatok körüli teendők és az adományok fogadása, azok jelentkezése, akik örökbe fogadnak egy-egy lakót. Amikor telefonvégre kaptuk, éppen egy kiskecske születésénél asszisztált.

”Szerencsére egészségesen érkezett a világra Ada, aki így most állatkertünk legfiatalabb lakója„ – mondta boldogan Henrietta, aki napok óta először felszabadultan mesélte, hogy jó hírei vannak.

Ada most a legkisebb lakója a Gyöngyösi Állatkertnek. Fotó: Gyöngyösi Állatkert

Az emberek szeretete mentette meg a Gyöngyösi Állatkertet

”Volt látogatóink és leendő látogatók, iskolák, vállalkozók, cégek siettek a segítségünkre. Egy óvodás csoport is örökbefogadott egy állatot. Példátlan az összefogás, amiben részünk van. Megmentett minket az emberek szeretete és ez fantasztikusan jó érzés! Nem is tudok róla elérzékenyülés nélkül beszélni„ – csuklott el Henrietta hangja, aki a Ripost-on keresztül üzent mindazoknak, akik segítettek és segítenek nekik. ”Hálásan köszönjük mindenkinek a támogatását! Az a szeretet, amit kapunk, hihetetlen!„

Henrietta kapcsolata minden állattal különleges, Zserbó, a láma is imádja őt, szintén a Gyöngyösi Állatkertben született. Fotó: Gyöngyösi Állatkert

Most már az emberek miatt is ki kell tartanunk

Henrietta azt mondta, nem is gondolták, hogy az állataik és ők is ennyire fontosak másoknak és hogy ennyien szeretik őket. ”Csodálatos érzés ezt megtapasztalni! Kaptunk egy nagy löketet az emberek biztatásával. Most már olyan érzésünk van, hogy nem csak az állatokért, de az emberekért is csináljuk. A támogatásoknak köszönhetően most legalább plusz egy hónapot nyertünk – lelkendezett Henrietta.

Erdősné Molnár Bernadett éjjelente két óránként kelt fel a nemrégiben született kis leopárdokhoz, hogy cumisüveggel megetesse őket. Fotó: Gyöngyösi Állatkert

Az lesz a legjobb, amikor kinyithat az állatkert

Henrietta 2004-ben hozta létre a Gyöngyösi Állatkertet. Ma már hetvennégy fajnak adnak otthont és menedéket. A szibériai tigristől kezdve az aranyhalakon át az afrikai bütykös csótányig midenféle állat megtalálható náluk.

Több mint ötven nyuszi várja, hogy megetessék őket nap, mint nap. Fotó: Gyöngyösi Állatkert

Az állatkertnek hatalmas a rezsije. Mindent villannyal fűtenek, rengeteg a vízfogyasztás is és az állatorvosi költség. Nagymacskáik például most kapják meg a kombinált oltásukat. Emellett ott van a dolgozók bére, ami körülbelül 2 millió forint körül van, és ehhez jön még az állatok élelmezésének ára.

Az európai borzokat bányagödörből mentették ki, így kerültek az állatkertbe, róluk is Henriettáék gondoskodnak. Fotó: Gyöngyösi Állatkert

”Mindezeket a járvány kitörése előtt teljesen önállóan meg tudtuk oldani. Apró lépésekben, de fejlődtünk is. A legjobb az lenne, ha kinyithatnánk, mert úgy fedezni tudnánk a kiadásainkat. Persze, megértjük, most súlyosbodott a járványhelyzet, és amíg ki nem nyithatunk, továbbra is támogatásra szorulunk. Ezért továbbra is hálásak vagyunk a Gyöngyösi Állatkertért Alapítványhoz érkező adományokért és aki segíteni szeretne, az adója 1 %-át is felajánlhatja az állatkertnek„ – mondta Henrietta.

Az állatkert büszke a ragadózóira is. Fotó: Gyöngyösi Állatkert

A Felső-Lajoson található állatkertet is az adakozók mentették meg

Nemrég a Felső-Lajoson található magánállatkert is majdnem bezárt. Nekik munkagépet, aggregátorokat és több állatot el kellett adniuk, hogy pénzhez jussanak. A közönség egyik kedvencétől, a hófehér tevétől, Aysától is meg kellett válniuk, de szerencsére az állat biztonságos helyre került, ahol gondoskodnak róla. Egy újságcikkben megjelenő felhívás hatására egy nap alatt 3000 ember küldött pénzbeli adományt a Magán-Zoo állatkertnek. Ezzel a segítséggel továbbra is működni tudnak.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai jóslat: a németek kihalnak

borsonline.hu

Puccskísérlet okozhatta a Norbi-boltok tömeges bezárását?

magyarnemzet.hu

Kiderült kik állnak a debreceni akkumulátorgyár elleni tüntetések mögött + videó

ripost.hu

Hátborzongató, mi vár ránk 2023-ban Nostradamus jóslatai szerint

magyarnemzet.hu

Pár nap, és akár hétszáz forinttal is megdrágulhat a kedvenc dohányterméke

origo.hu

Kanye West az utcán őrjöngött, többekre rátámadt - videó

mindmegette.hu

Mit főzzek a hétvégén? Egy gyors és egy ráérős farsangi menüsorral érekzünk!

ripost.hu

Kitört a botrány a Jimmy-sorozat miatt: kiborult a család

ripost.hu

Horváth Gréta bevállalta: retus nélkül mutatta meg, milyen valójában a teste

ripost.hu

Katalin hercegné helyretette Meghant: ez a válasza a sógornőjének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Exkluzív kulisszatitkok: gigantikus medencében vették fel az Avatar 2. jeleneteit

INSIDER

FELHÍVÁS A SZÜLŐKHÖZ ÉS DIÁKOKHOZ! Felháborodtak a diákok is - az Eötvös Gimnáziumban nyílt titok volt, hogy jó pénzért be lehet kerülni

INSIDER

Évi kétezer eurót bukik minden német az ukrajnai háborún

INSIDER

Orbán Viktor: A magyarok békét akarnak

INSIDER

Döbbenetes, mit műveltek a kóbor kutyák, mindenki retteg a magyar faluban

INSIDER

Itt a februári időjárás-előrejelzés: ez vár ránk a tél utolsó hónapjában

INSIDER

Kiderült: pesti sztárügyvédnő mosta az olasz maffia pénzét

INSIDER

Most derült ki: Erre is jó, ha be vagy oltva influenza ellen