1 éve

Hihetetlen, honnan került elő Jack, a szökött leguán

Feladta a leckét egy, a telkén megtalált Zöld leguán Tábori Richárdnak és Both Zoltán vadállatbefogónak nemrég, gyakorlatilag egy délutánt töltöttek el azzal, hogy megpróbálták befogni az állatot. Az órákon át tartó fogócskának végül meglett az eredménye, Jack-nek nevezték el a kis kópét.

A komodói sárkánygyík és egy helikopter keveréke tanyázott Richárd almafáján

Tábori Richárd éppen a szokásos kerti tusolásához készülődött a nagy melegben, mint minden délután, amikor munkából hazaér a Dunakanyarban lévő hétvégi telkére. Ezúttal azonban sietni akart, mert a szomszédban bográcsozásra várták. Na de azt még ekkor ő sem sejtette, hogy várni is fognak még rá egy darabig.

„Imádom ezt a telket, rengeteg növényem van: köztük gyümölcsfák, alma, körte, barack, mindenféle. Azon a délutánon éppen papucsban csattogtam lefelé a domb oldalon a tusolóhoz, mikor a mellette lévő almafa tövében hallok egy irdatlan csattanást. Oda kaptam a tekintetem, erre egy hatalmas zöld lény nézett velem farkasszemet, majd beszaladt a pottyintósba. Na, gondoltam ennek a fele se tréfa, nem sűrűn bujkál az ember kerti mellékhelyiségében a komodói sárkánygyík és egy helikopter keveréke, gyorsan felcsattogtam a telefonomért, hogy lefotózom.” – mesélte lapunknak a férfi nevetve, majd hozzátette: ekkor már persze felismerte a lényt, ami egy leguán volt.

Fotó: Both Zoltán

Órákon át hajkurászták Jack-et

„Hát bevallom, erre nem voltam felkészülve. Van itt őz, vaddisznó, süni, róka – az ő látványuk természetes errefelé. De a leguán nem annyira. Gyorsan felhívtam pár ismerőst, majd megkaptam a Both Zoli számát, de mire tárcsáztam, a leguán elhagyta a pottyintóst, és visszaköltözött az almafára. Na innentől kezdődött az egész délutános őrület. Mondanom se kell, a bográcsozásból nem lett semmi.” – folytatta Richárd, akit a vadbefogó megkért, hogy mindenképp „őrizze” az állatot, míg ő oda nem ér.

Fotó: Both Zoltán

„Kiértem, és láttam, hogy egy Zöld leguánról van szó. Na ekkor már tudtam, hogy nem lesz egyszerű befogni, hiszen magas fákon élnek, és könnyedén ugrálnak át egyikről a másikra. Ez így is volt. Mire én felmásztam az egyikre, Richárd lentről egy vascsővel próbálta eltolni előlem az útban lévő ágakat, addig a kis fickó már át is ugrott a másikra. No, ezzel a fogócskával el is töltöttünk pár órát, mire végül – a hideg vizes locsolásnak köszönhetően – elfáradt és végre be tudtam fogni egy szákkal” – vette át a szót Both Zoltán vadállatbefogó, akit azt is elárulta: most nála kapott ideiglenesen helyet Jack – ezt a nevet kapta – , itt lesz megfigyelésen, majd állatkertbe vagy vadasparkba kerül, de természetesen a gazdája is jelentkezhet, ha be tudja mutatni a származását igazoló papírt, hogy melyik tenyésztőtől vette.

A hüllők felélénkülnek a melegtől Jack, a leguán – csak úgy, mint a többi hüllő – azért is volt hihetetlenül gyors és virgonc, mert a fákon napozott, és ez feltöltötte őt energiával. Lelassítani tehát úgy tudták, hogy próbálták hideg vízzel locsolni, hogy lehűljön és ez be is vált.

Fotó: Both Zoltán

Nem a Dunakanyarban, hanem a trópusokon őshonos A zöld leguán Amerika trópusi területein, Dél-Mexikótól Paraguayig, valamint Brazília déli részén nagyon elterjedt. Néhány Karib-tengeri szigeten is előfordul. Tápláléka levelek, bogyók, gyümölcsök és más növényi táplálék – mondta el Both Zoltán, aki szerint Jack egy gondatlan gazdának köszönhetően köthetett ki egy Dunakanyarban lévő kerti telek almafáján.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Teve gyilkolt egy szlovák cirkuszban

borsonline.hu

Szülei brutálisan megverték a tündéri kisfiút, mindkét lábát le kellett vágni

borsonline.hu

Szexológus fedte fel a titkot, eddig tart az ideális együttlét

vg.hu

Felvételek szerint Ukrajnában már kasztrálják és lefejezik az embereket a megszálló erők

metropol.hu

Választ kapnak a Beatles-rajongók: John Lennon alaposan beolvasott Paul McCartney-nak

hirtv.hu

Összeverte szeretőjét és annak nővérét a legendás focista

origo.hu

Kiderült az igazság Csobot Adél és Istenes Bence házasságáról

travelo.hu

Itthonról is végigvezethetsz Horvátország régóta várt tengeri hídján

ripost.hu

Óriásmellét megmutatva, egy szál semmiben indult koncertezni Tolvai Reni

ripost.hu

Se bugyi, se más, meztelenül mutatta meg ringó melleit a teraszon levetkőző álomnő

ripost.hu

Megrázó részletek Klapka fiának haláláról, megszólalt a barát

ripost.hu

Gyerekcipő az összeégett romok között: rejtély, hogy hova tűnt az édesanya és kétéves kislánya Szabolcsban

További cikkek

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Rezsicsökkentés: ennyit spórolhatsz, ha energiatakarékosra cseréled az izzókat

INSIDER

18 megyére adtak ki riasztást, így indul a hét

INSIDER

Brutálisan kivégezte egykori szerelme Renátát, sokkoló részletek derültek ki

INSIDER

Olyan hír jött az időjárásról, aminek nagyon fogunk örülni

INSIDER

Kánya Tamás különös alkotásai lepték el a fővárost