BIZARR

Megőrül a csámcsogástól ez a férfi, döbbenetes, mit művelt

Nem csupán idegesíti a hang, hanem szó szerint az eszét veszti tőle. Évekig őrültnek tartotta magát emiatt, és azt hitte, soha nem élhet teljes életet. Aztán kiderült az igazság...
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egy negyvenegy éves kaliforniai férfi közölte a családtagjaival, hogy képtelen elviselni, ahogy rágnak evés közben, ezért nem beszél velük többé. És Derrol Murphy komolyan gondolta a dolgot, több rokonával évekre megszakította a kapcsolatot a borzalmas csámcsogásuk miatt. A férfi nem hirtelen kezdett viszolyogni ezektől a hangoktól, egész életében összerándult, ha valaki megköszörülte a torkát a közelében. Nem őrült, hanem mizofóniában szenved…

Bár azt maga is beismerte, évekig azt hitte, hogy őrült, hiszen dührohamot kapott ezektől a hangoktól, sőt, volt, hogy a randipartnerét szó nélkül faképnél hagyta, mert elviselhetetlen volt a hang, ahogy rágott. Végül tizenegy éve önmagát diagnosztizálta, ahogy rákeresett Google-ben a tüneteire. Minden stimmelt, azóta nincs kétsége, hogy mizofóniás.

A ritka rendellenességben szenvedőket a legapróbb, hétköznapi hangok bosszantják; van, akiből undort váltanak ki, haragot, néha agressziót. Tollkattintás, rágás, cuppogás, szürcsölés… mindezeket olyan érzés hallaniuk, mint az egészséges embereknek azt, ahogy valaki végighúzza a körmét egy táblán, vagy amikor fém karistolódik fémmel. A ritka rendellenességet még csak nemrég kezdték vizsgálni, így egyelőre az sem eldöntött, vajon fül-orr-gégészeti, neurológiai vagy pszichés problémáról van-e szó.

Mindesetre a 41 éves férfi azóta, hogy felismerte, mi a problémája, sokkal jobban tudja kezelni a helyzeteket. Például nyilvános helyen fülhallgatót visel, vagy más módon tereli el a figyelmét a bosszantó csámcsogásról. Most azért állt a nyilvánosság elé, hogy felhívja a figyelmet a ritka rendellenességre.

címkék:
És ezeket olvastad már?