HARCÉL

Szerző WM

7 napja

Egyre súlyosabb a helyzet a déli határon, újabb információk a határvadászokról

A migránsok mellett az embercsempészek is egyre többen vannak és egyre agresszívebbek.

 Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az összesen 19 ezer magyarországi fogvatartott 10 százaléka, mintegy 2000 fő külföldi embercsempész, de a szegedi büntetésvégrehajtási intézetben ez az arány még a 20 százalékot is meghaladja. Az elfogott külföldiek - elsősorban bolgárok, szerbek, macedónok, illetve közel-keletiek - pedig sok többletfeladatot és kiadást jelentenek a hatóságok számára, például az elhelyezésük, vagy a tolmácsolás. Mindezek miatt havonta negyedmilliárd forinttal többet kell költeni a magyar költségvetésből - közölte. 

RÉTVÁRI Bence
Fotó: Máthé Zoltán

Hozzátette: az illegális migráció a szomszédban zajló háború ellenére sem csökken, az embercsempészek is egyre többen vannak, s egyre agresszívebbek. Idén eddig 133 ezren, tavaly egész évben 122 ezren próbáltak illegálisan bejutni az országba. Az illegális migráció 2015-ös nagy hullámában a nyár derekáig mintegy 600 embercsempészt fogtak el, miközben idén csütörtökig 999-t. Elmondta, a közelmúltban Szabadkánál lezajlott lövöldözés már azt jelezte, hogy zajlik az embercsempész bandák közti területfelosztás, a migránsútvonalak feletti ellenőrzésért folyik a harc a bűnszervezetek között. Aláhúzta, ha a magyar állam nem őrizné kellő eréllyel határait, akkor ez Magyarországon is megtörténhetne.

Jönnek a határvadászok

Beszélt arról is, hogy a határvadászok már szeptembertől megjelenhetnek a déli határon, először a jelenleg szolgálatot teljesítő rendőrök mellett, aztán fokozatosan átvéve tőlük a határ őrzését. A határvadászok széles körű intézkedési jogosultságokkal és fegyverrel látják el feladataikat, az illegális migráció és az embercsempészek feltartóztatását. 

Fotó: Kiss Zoltán

Közölte, eddig több mint 7700-an érdeklődtek, a 18-55 év közötti büntetlen előéletű, megfelelő fizikai állapotban lévők jelentkezését várja a Belügyminisztérium. A jelentkezők négyhetes tanfolyam és kiképzés sikeres elvégzése után léphetnek szolgálatba 400 ezer forintos fizetéssel és a pótlékokkal - mondta el az államtitkár.

Hollandiában sem kérnek több menedékkérőt

A hollandok kétharmada azt szeretné, hogy a kormány ideiglenesen állítsa le a menedékkérők befogadását - írta az NlTimes hírportál az EenVandaag című hírműsor közvélemény-kutatására hivatkozva. A mintegy 28 ezer válaszadó 78 százalékát aggasztja a Hollandiában kialakult befogadási válság. Egyesek amiatt aggódnak, hogy az ország legnagyobb menekültszállása, a Ter Apelben lévő regisztrációs központ hónapok óta túlzsúfolt, a menekültek embertelen körülmények között élnek. Másokat az aggaszt, hogy menekültek elszállásolása további feszültségeket okoz az egyre szűkülő lakáspiacon. Az EenVandaag honlapján közzétett felmérésből kiderül, hogy többen igazságtalannak érzik, hogy a menekültek elsőbbséget élveznek a szociális lakásokhoz való hozzáférés terén.

 A többség, a válaszadók 61 százaléka, elvileg a háború elől menekülők befogadása mellett van, azonban a válság megoldására irányuló kormányzati terveket kevéssé támogatják. A holland kabinet olyan törvény előkészítésén dolgozik, amely arra kötelezné az önkormányzatokat, hogy menekülteket fogadjanak be származási országtól függetlenül. A felmérésben részt vevők 55 százaléka ellenzi ezt az elképzelést. A megkérdezettek 69 százaléka azt támogatná, hogy a kormány ideiglenesen állítsa le a menedékkérők befogadását, azonban Eric van der Burg menekültügyekért felelős államtitkár szerint ez ellentétes a nemzetközi joggal és a holland idegenrendészeti törvénnyel.

 A holland kormány több hónapja tartó válsághelyzettel néz szembe, ugyanis nem tud elegendő férőhelyet biztosítani az országba érkező menekülteknek. A helyhiány miatt élhetetlen körülmények alakultak ki a menekültközpontokban, emiatt egy menekültjogi szervezet perrel fenyegeti a hágai vezetést. A menekültügyi válsághelyzetet az is súlyosbítja, hogy az országos menekültügyi ügynökség kapacitás- és munkaerőhiánnyal küzd. A helyi lapok szerint a szervezet az összeomlás szélén áll, mintegy ezer betöltetlen munkahellyel. A helyzet hasonló a holland bevándorlási hivatalban is, ahol nincs elég pénz és munkaerő ahhoz, hogy megfelelően működjék, így a menedékkérelmek elbírálása már régóta akadozik.

A határok védelmét szorgalmazza Salvini is

Ha a jobbközép nyeri a szeptemberi parlamenti választásokat, a következő olasz kormány ismét ellenőrizni és védeni fogja a határokat Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga párt vezetője szerint, aki Lampedusa migránstáborába látogatott csütörtökön. Matteo Salvini közösségi oldalán élőben közvetítette a dél-olaszországi szigeten működő migránsközpontban tett látogatását. Ugyanott válaszolt az újságírók kérdéseire is: hangoztatta, hogy érkezése előtt a jelenlegi belügyminiszter, Luciana Lamorgese több száz embert szállíttatott el a táborból. A 350 főt befogadni képes táborban Matteo Salvini érkezésekor hatszázan voltak, miközben az előző napokban több mint kétezren.

Italy's League Party Leader Matteo Salvini visit migrants’ hotspot in Lampedusa
Fotó: VALERIA FERRARO

Lamorgese megpróbálta elrejteni a kamerák elől a migránsokat, még az embercsempészek elkobzott hajóit is gyorsan eltüntették a sziget kikötőjéből

- mondta Salvini. A Liga vezetője - aki 2018 és 2019 között volt belügyminiszter - a Lampedusán működő migránsközpontot "Olaszország és Európa szégyenének" nevezte. Elmondta, hogy a helyhiány miatt a bevándorlókat a földön helyezik el, nincsen elegendő mellékhelység, nem tudnak megfelelő egészségügyi ellátást biztosítani, és a tábor tisztítása sem felel meg a "minimális higiéniai követelményeknek". Matteo Salvini kijelentette, hogy ha szeptember 25-én a Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a jobbközép Forza, Italia! (FI, magyarul Hajrá, Olaszország) pártkoalíció nyeri a választásokat, az új kormány célként tűzi ki "a határok ismételt ellenőrzését és védelmét, valamint azt, hogy tényleg azt tartsák menekültnek, aki háború miatt menekül, akik a jelenlegi érkezők töredékrészét képviseli". Kifejtette, befogadást biztosítanak azoknak, akik jogosultak a menedékkérelemre, és számukra méltó elhelyezést kell garantálni.  "Olaszország azonban nem lehet Európa menekülttábora. Szeptember 25-én az olaszok búcsút mondhatnak Lamorgesének" - tette hozzá Salvini. 

Megjegyezte, hogy júliusban többen kötöttek ki Lampedusa szigetén, mint 2019-ben az egész évben, amikor csaknem 12 ezren érkeztek. Hozzátette, hogy a 2021-ben benyújtott majdnem 53 ezer menedékkérelem 15 százalékát fogadták el, vagyis ennyien bizonyultak "igazi menekültnek".

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Mi történik a zaporizzsjai atomerőműnél?

borsonline.hu

15-ször robbant a kéj, mielőtt a szülők rájöttek, hogy diákjával szexel a tanársegéd

magyarnemzet.hu

Újabb céltalan tüntetés, ahol a hídfoglalás volt a cél

mindmegette.hu

Nem hiszed el, hogy eszi Erzsébet királynő a hamburgert

hirtv.hu

Durrdefekt után horrorisztikus kamionbaleset

borsonline.hu

Facebookra posztolt a vérrel borított nő: Megöltem a gyerekeimet

mindmegette.hu

Így lesz habkönnyű, magas és szellős a piskóta: íme a tökéletes recept

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Dancing with the Stars: ezt mondta Csuti Kulcsár Edina szerepléséről

ripost.hu

Búcsút mondhatunk a nyárnak? Ilyen időjárás vár ránk

ripost.hu

4 csillagjegy, akik mágnesként vonzzák magukhoz a pénzt

További cikkek

HARCÉL

A válságból akar hasznot húzni a magyar baloldal

HARCÉL

“Jól felba**sztam a lelküket” - így gúnyolódott a tüntetőkön Vajda és Márki-Zay

HARCÉL

Megduplázódott az elfogott migránsok száma tavalyhoz képest

HARCÉL

Energiaválság: korlátozzák a melegvíz-használatot egy német városban

HARCÉL

Beütött az uborkaszezon vagy elfogyott a Sziget ingyenjegy? Össztűz alatt Tóth Gabi

HARCÉL

Orbán Viktor: "Eddig 86 magyar ember halt meg a háborúban"

HARCÉL

Hajléktalanbanda tartja rettegésben Óbudát

HARCÉL

Bombafenyegetés: vészcsúszdáztak a Wizz Air utasai Ferihegyen