Létrehozva: 2016.06.15.

Íme, a két hős magyar focista: Szalai és Stieber leiskolázta az osztrákokat

Az egész csapat derekasan helytállt a csodálatos mérkõzés során, melyben végül 2:0-ra kalapáltuk el Ausztriát. A két góllövõ játékos mégis kiemelt dicséretet érdemel!

Sok hőse volt az Ausztria ellen 2-0-s győzelemmel nyitó magyar fociválogatottnak. Ilyen is rég volt: a jók között felsorolhatnánk a teljes csapatnévsort. Király Gábortól a hősiesen küzdő védőkön, a fegyelmezetten robotoló középpályásokon, és a nagyot küzdő támadókon át a kispadon ülő stábtagokig.

Mégis ki kell emelnünk három játékost, akik főszerepet vállaltak a gólokban. Õk voltak a hősök hősei: az elsőt előkészítő Kleinheisler Lászlót, a pokolból mennybe ment Szalai Ádámot, és a slusszpoénról csereként gondoskodó Stieber Zoltánról.

Õk a hősök hősei

Az NB III-as tartaléksorból a német Bundesliga-szereplésig ívelő Kleinheisler-csodáról az oslói pótselejtező táján már sokat foglalkoztunk. Akkor is mindenki bolondnak nézte Storck kapitányt, mint most, Szalai esetében.

A két gólszerző fura helyzete azonban megér még néhány mondatot! Tudtad például, hogy az újpesti ifiben már 12 évvel ezelőtt együtt játszottak? Mindketten csak egy évig játszottak a lila-fehéreknél: Szalai volt a házi gólkirály, megelőzve Stiebert. De van még érdekesség bőven!

A 28 éves Szalai Ádám 550 napnyi gólcsend után először volt eredményes tétmeccsen. A legjobbkor, bár ő valószínűleg már rég megtörte volna a jeget… Legutóbb 2014. december 12-én, az Eintracht Frankfurt ellen lőtt gólt, mielőtt betalált volna az osztrákoknak.

A kettő között? Előbb kikopott az akkor még kiesőjelölt Hoffenheimből, és tavasszal kölcsönjátékosként kiesett a Hannoverrel.

 

(Kattints! Folytatás a következő oldalon!)


Jelen állás szerint a Falusiak nyáron sem tartanak rá igényt, így az Eb-n nyújtott teljesítményével kell új kenyéradót találnia.

Dr. Storck megint varázsolt

Hogy erre egyáltalán esélye van, Bernd Storck kitartó bizalmának köszönheti, de a %RIPOST% kérdésére a minap egykori válogatott csatárklasszisunk, Esterházy Márton is letette a garast a sokat támadott, cikizett Szalai mellett.

A válogatott meccseken a szurkolók már kifütyülték, a lecserélését sürgették, a pokolba kívánták. Ott is érezhette magát – aztán most, a nagy mezőnymunka és több ügyetlen labdaérintés után, a Kleinheislerrel való passzolgatás végén a pokolból a mennybe ment.

Szalai Kispesten nevelkedett, majd egy rövidke újpesti vargabetű után már 17 évesen Németországba (Stuttgart ifi) igazolt. A nyurga csatárt a Real Madrid Castillához aláírt szerződése tette országosan ismertté.

A közös pontok, a Honvéd és a Real miatt gyakran a két klub közös legendájához, Puskás Ferenchez hasonlították.

A királyi gárda harmadosztályú tartalékcsapatában két és fél évig játszott, nem is rosszul! 2009 januárjában Juande Ramos vezetőedző benevezte a „nagy” Real BL-keretébe, de a csapatban sem a kupában, sem bajnokin nem mutatkozhatott be. Akkoriban Raúl, Huntelaar, Saviola és Higuaín voltak a madridi csatárok…

Szalai a Real-tarcsiból lett válogatott Erwin Koemannál (máig 33 meccsen 9 gólt szerzett a nemzeti csapatban), de igazából 2010-ben, a Bundesligába visszatérve, Mainzban futott be. A ma már a Dortmund kispadján alkotó Thomas Tuchel csapatában a „Bruchweg Boys” vitte a prímet: a három fiatal tehetség gólöröme a fiúzenekarokat idézte.

Hogy miért? Mert Szalai a cipőit kézbe kapva úgy tett, mintha dobolna, Andre Schürrle léggitározott, Lewis Holtby pedig éneklést mímelt. Azóta mindkét társa német válogatott lett, a világbajnok Schürrle 53-szoros, a Chelsea-vel angol bajnok is volt.

2010 őszén már az is fölmerült, hogy Szalait visszavásárolja a Real, de már a José Mourinho vezette első csapathoz. Végül 2013-ig maradt Mainzban, ahonnan éppen Huntelaar riválisának igazolta le a Schalke, 8 millió euróért. Szalai lőtte be a csapatot a BL-főtáblára, aztán mégsem találta a helyét, azóta is zuhanórepülésben van. A Hoffenheimnél, szűk három évvel később már csak 1,5 millió euróra taksálja a mértékadó Transfermarkt.

Reméljük, még egy-két jól sikerült Eb-meccs, és újraszámolják az értékét!

 

(Kattints! Folytatás a következő oldalon!)


 

Ami a 27 éves Stieber Zoltánt illeti, a Werder Bremennél mellőzött Kleinheislerhez és Szalaihoz hasonlóan mostanában ő is csak szenved a német fociban.

A sárvári futballcsaládba született szélső a Goldball után, Újpestről már 16 évesen légiósnak állt Angliában (az Aston Villa tartalékcsapatánál és a harmadosztályú Yeovil Townnál).

Aztán 2009 óta 6 klubnál végigjárta a német labdarúgás szamárlétráját. Méghozzá a harmadosztálytól az élvonalig: Koblenz, Aachen, Mainz, Fürth, Hamburg, Nürnberg.

A közönségkedvenc „Stibinek” tavaly Hamburgban nagy része volt a bennmaradás kiharcolásában, a szurkolók máig szeretik, nemrég jól meg is trollkodták miatta a nürnbergi év játékosa-szavazást.

Bruno Labbadia vezetőedző azonban a HSV-nál levegőnek nézte ősszel, és hiába menekült Nürnbergig: a másodosztály élcsapatánál sem sikerült valami fényesen a tavasza.

Szalaiéhoz hasonló a helyzete, ha kölcsönből visszatér Hamburgba, aligha tartanak rá igényt. Lehet, hogy az osztrákok elleni mestermunkájával, a 13. válogatott meccsén szerzett 3. góljával máris felhívta magára néhány klubvezető figyelmét?

Ez is érdekelhet

origo.hu

Korda Györgyöt fél óránál tovább nem hagyhatja magára Klárika

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

ripost.hu

"Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

mandiner.hu

Miért rúgta ki a jóbarátját Novak Djokovics?

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-